LJAMA (Lama glama)

 

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI  (Mammalia)

Red:  PARNOPRSTAŠI (Artiodactyla)

Porodica: DEVE (Camelidae)

 

 

RASPROSTRANJENOST   

Izvorno Južna Amerika – Ande, ali kao domaća životinja. Danas se uzgaja također u Sjevernoj Americi, Europi i Australiji.

 

OPIS   

Veličina tijela: do 160 cm

Težina tijela: 130 do 155 kg

 

Kao pripadnik južnoameričkih deva ljama nema grbu, ali ima izduženi vrat, dugačke noge, zaobljenu njušku, izbočene zube sjekutiće i rascijepljenu gornju usnicu. Ovo je najveća južnoamerička deva čija je visina u grebenu  oko 121 cm. Krzno je vunasto i kuštravo te izuzetno varira u obojenosti. Preživač je i želudac je podijeljen u tri odjeljka.   

 

STANIŠTE 

Planinski travnjaci i šipražje, 2 300 do 4 000 m nadmorske visine.

 

PREHRANA       

U prirodi: planinske trave, grmlje, lišajevi i druge biljke.

 

RAZMNOŽAVANJE           

Mužjak ljame na svom teritoriju okuplja svoju grupu ženki od oko 6 jedinki. Takve grupe nazivamo haremima. Ženke i teritorij žestoko brani od ostalih mužjaka.

Ženke se ne tjeraju, već 24 do 36 sati nakon parenja ovuliraju i tada dolazi do oplodnje. Graviditet traje oko 360 dana, a ženka rađa samo jednog mladunca,kojeg hrani mlijekom idućih 3 do 5 mjeseci. O mladunčetu ženka brine cijelih godinu dana, nakon čega ga mužjak otjera iz grupe, kako bi osigurao da njegova grupa uvijek ima dovoljno hrane. U Južnoj Americi mladunče ljame naziva se cria.

 

NAČIN ŽIVOTA

Ljama je domaća životinja, udomaćeni oblik guanaka (Lama guanicoe) i ne postoji njen divlji oblik. Već oko 5 000 godina stanovništvo Anda koristi ljame za prijevoz tereta, ali također koristi i njenu vunu, iako se za to uzgaja druga vrsta južnoameričke deve – alpaka (Vicugna pacos). Danas se ljame uzgajaju širom svijeta, a ponekad drže i kao kućni ljubimci.

Vrlo su društvene i žive u grupama do 20 jedinki koju čine mužjak, oko 6 ženki i njihovi mladunci. Iako žive kao domaće životinje, mužjaci su vrlo teritorijalni i tjeraju sve druge ljame od svoje grupe, posebno mužjake.

 

GRABEŽLJIVCI 

Pume, kojoti, oceloti.

 

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodi: /

U zoo vrtu: 10 do 20 godina.

 

 

ZANIMLJIVOSTI                                                              

Ljame ponekad pljuju napola probavljenu hranu izmiješanu sa slinom. To će učiniti drugim ljamama, kako bi učvrstile svoj položaj u grupi, a čovjeka će rijetko pljunuti. Čovjeka će češće pljunuti ljame othranjene od strane čovjeka, jer ga smatraju sebi ravnim.

 

 

LITERATURA   

Metcalf J.L., Cooper A., Wheeler J.C. (2014), Alpaca and Llama: Domestication, Encyclopedia of Global Archaeology. Springer, New York, SAD

Gegner, L. (2000), Llamas and Alacas on the Farm, NCAT, www.attra.ncat.org

https://animaldiversity.org/accounts/Lama_glama/

Jelovnik Zoo vrta