LAJSANSKA PATKA (Anas laysanensis)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)
Red: GUŠČARICE (Anseriformes)
Porodica: PATKE, GUSKE, LABUDOVI (Anatidae) 

 

RASPROSTRANJENOST

Otok Laysan, Havajsko otočje, SAD.

 

OPIS
Dužina: oko 40 cm.
Težina: 348 − 548 g.

Mužjak i ženka se malo razlikuju u boji perja. Oboje su tamno smeđe boje s prepoznatljivim bijelim prstenom oko oka i općenito varijacijama bijelog perja na glavi i vratu. Glavna razlika leži u boji kljuna: kod mužjaka je žuto-zelene boje s crnim mrljama, dok je u ženki tamno narančast. Uz to, mužjaci imaju zeleni uzorak na sekundarnom perju (speculum) a ženke tamno smeđi.

 

STANIŠTE
Obala otoka Laysan i okolica jezera u unutrašnjosti (ovdje žive cijele godine). Općenito bilo kakva plitka slatkovodna područja i more, sve dok pružaju neki oblik zaklona.

 

PREHRANA
U prirodi: sjemenke i vegetativni dijelovi biljaka, beskralješnjaci, povremeno vodozemci i riba.
U Zoo vrtu: plutajuća peletirana hrana za patke, beskralješnjaci.

 

RAZMNOŽAVANJE
Sezona parenja se odvija na kopnu tijekom kasne jeseni i zime. Nakon toga slijedi gniježđenje na dobro skrivenom mjestu, a gnijezdo gradi ženka. Obično liježe 4 jaja između travnja i kolovoza, ali ponekad već u veljači ili tek u studenome. Inkubacija traje oko 27 − 28 dana, a gnijezdo je u obliku zdjele od trave povezano s perjem i skriveno unutar vegetacije. Reproduktivni uspjeh vrste smanjen je ljudskim faktorom, posebice zato što je prirodna reproduktivna stopa niska. Mladi imaju tamno smeđe tijelo i tamni prsten oko oka, žućkastu glavu i leđni dio.

 

KRETANJE
Lajsanska patka ima snažna krila koja joj omogućuju brzo polijetanje, ali ne i dugotrajan let. Provodi većinu svog vremena na nogama, bacajući se u vodu i tragajući za hranom na kopnu.

 

NAČIN ŽIVOTA
Rijetko plivaju ili lete i troše oko 10% svog vremena svaki dan hodajući ili trčeći po zemlji. Tijekom podneva patke se odmaraju, a navečer ili po noći izlaze kako bi se hranile. Vokalizacije su slične onima kod divlje patke, ali se rijetko čuju, osim za vrijeme udvaranja. Kod mužjaka, tijekom borbe za ženke, uočeno je povlačenje perja s područja prsa.

 

GRABEŽLJIVCI

Nema podataka.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: 12 godina.
U Zoo vrtu: nema podataka.

 

UGROŽENOST:

IUCN: CR – kritično ugrožena vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Istraživanja DNA u kostima pataka diljem havajskih otoka pokazala su da je područje lajsanske patke nekada,  prije masovnog izumiranja koje se dogodilo u toj regiji nakon kolonizacije Polinezije između 400. i 600. godine,

obuhvaćalo cijeli havajski arhipelag.

Posebna metoda hranjenja koja je uočena kod ove vrste je prolazak kroz rojeve mušica s izduženim vratom i otvorenim ustima kako bi mušice ušle u usta.

 

 

LITERATURA
del Hoyo, J. D., Elliott, A., i Sargatal, J. (1992). Handbook of the Birds of the World. Vol. 1. Lynx Edicions, Barcelona.

https://www.iucnredlist.org/species/22680203/130697270

https://animaldiversity.org/accounts/Anas_laysanensis/