LAJSANSKA PATKA (Anas laysanensis)

SISTEMATIKA
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae

 

RASPROSTRANJENOST

Otok Laysan, Havajsko otočje, SAD

 

OPIS
Veličina tijela: oko 40 cm
Težina tijela: 98 do 402 g (ovisno o dobi)

Mužjak i ženka se malo razlikuju u boji perja. Oboje su tamno smeđe boje s prepoznatljivim bijelim prstenom oko oka i općenito varijacijama bijelog perja na glavi i vratu. Glavna razlika leži u boji kljuna: kod mužjaka je žućkasto zelene boje s crnim mrljama, dok je u ženki tamno narančast. Uz to, mužjaci imaju zeleni spekulum, a ženke tamno smeđi.

 

STANIŠTE
Obala otoka Laysan i okolica jezera u unutrašnjosti (ovdje žive cijele godine). Općenito bilo kakva plitka slatkovodna područja i more, sve dok pružaju neki oblik zaklona.

 

PREHRANA
u prirodi: sjemenke i vegetativni dijelovi biljaka, beskralježnjaci, povremeno vodozemci i ribe
u Zoo vrtu: plutajuća peletirana hrana za patke, beskralježnjaci

 

RAZMNOŽAVANJE
Sezona parenja se odvija na kopnu tijekom kasne jeseni i zime. Nakon toga slijedi gniježđenje na dobro skrivenom mjestu, a gnijezdo gradi ženka. Obično liježe 4 jaja između travnja i kolovoza, ali ponekad već u veljači ili tek u studenome. Inkubacija traje oko 27-28 dana, a gnijezdo je u obliku zdjele od trave povezano s perjem i skriveno unutar vegetacije. Reproduktivni uspjeh vrste smanjen je ljudskim faktorom, posebice zato što je prirodna reproduktivna stopa niska. Mladi imaju tamno smeđe tijelo i tamni prsten oko oka, žućkastu glavu i leđni dio.

 

KRETANJE
Lajsanska patka ima snažna krila koja mu omogućuju brzo polijetanje, ali ne i dugotrajan let. Provodi većinu svog vremena na nogama, bacajući se u vodu i tragajući za hranom na kopnu.

 

NAČIN ŽIVOTA
Rijetko plivaju ili lete i troše oko 10 posto svog vremena svaki dan hodajući ili trčeći po zemlji. Tijekom podneva patke se odmaraju i navečer ili po noći izlaze kako bi se hranile. Vokalizacije su slične onima kod divlje patke, ali se rijetko čuju osim za vrijeme udvaranja. Kod mužjaka, tijekom borbe za ženke je uočeno povlačenje perja sa područja prsa.

 

GRABEŽLJIVCI

nema podataka

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: 18,1 godina
u Zoo vrtu: nema podataka

 

UGROŽENOST:

CR – kritično ugrožena

 

ZANIMLJIVOSTI
Istraživanja DNA u kostima pataka diljem havajskih otoka pokazala su da je područje lajsanske patke nekada obuhvaćalo cijeli havajski arhipelag prije masovnog izumiranja koje se dogodilo u toj regiji nakon kolonizacije Polinezije između 400. i 600. godine.

Posebna metoda hranjenja koja je uočena kod ove vrste je protjecanje kroz rojeve mušica s proširenim vratom i otvorenim ustima kako bi mušice ušle u usta.

 

LITERATURA
del Hoyo, J. D., Elliott, A., i Sargatal, J. (1992). Handbook of the Birds of the World. Vol. 1. Lynx Edicions, Barcelona.

https://www.iucnredlist.org/species/22680203/130697270

https://animaldiversity.org/accounts/Anas_laysanensis/