Međunarodni dan strvinara obilježava se u subotu, 7. rujna. Program vezan uz bjeloglave supove u Zoološkom će vrtu grada Zagreba trajati od 11 do 16 sati.

Osmišljen je u dogovoru s Javnom ustanovom Priroda s kojom Vrt surađuje i na oporavku bjeloglavih supova koji se vraćaju u prirodu. Zbog toga neki kvarnerski bjeloglavi supovi znaju gostovati u Maksimiru.

Bjeloglavi supovi jedna su od samo četiri vrste ptica strvinara u Europi i jedina koja živi u Hrvatskoj. Prva su crta obrane od širenja zaraza i pravi zaštitari ekološkog sustava. Zbog ugroženosti vrste danas su strogo zaštićeni, a jedina preostala populacija u Hrvatskoj gnijezdi se na kvarnerskim otocima.

Posjetitelji će u subotu u Edukacijskom centru moći pogledati film „Na nebu orli – priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima“ koji potpisuje Javna ustanova Priroda.

U neposrednoj blizini volijere u kojoj se nalaze bjeloglavi supovi, smjestit će se edukativni kutak. U njemu će se moći doznati mnogobrojne zanimljive informacije vezane uz strvinare.

U kreativnoj radionici posjetitelji će od raznih materijala izrađivati kljun, „ogrlicu“ i krila bjeloglavog supa.