KUDRAVI HOKO  (Crax rubra)

 

SISTEMATIKA
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Cracidae

 

RASPROSTRANJENOST

od sjeveroistoka Meksika do zapada Ekvadora (Centralna Amerika, zapadna Kolumbija, zapad Ekvadora, obala Yucatana)

 

OPIS : 

duljina tijela:  mužjak 87-92 cm
ženka 78-84 cm
Težina tijela: mužjak 3600-4800 g
ženka 3100-4270 g

Mužjak ima crno perje, uočljivu žutu izraslinu na kljunu, bijeli trbuh i razvijenu krijestu. Kod ženki postoje tri varijacije u boji perja, ovisno o staništu: prugasti oblik s prugastim vratom,pokrovnim perjem, krilima i repom, riđa varijacija s crvenkasto-smeđim perjem i prugastim repom, te tamna varijacija s crnkastim vratom, pokrovnim perjem i repom. Crno perje kod mužjaka i varijacije ženkinih boja perja prepoznatljivo je i kod mladih.

 

STANIŠTE
Kišne šume i guste nizinske šume u tropskim i nižim suptropskim zonama do 1200 m nadmorske visine (izuzetno u Panami nađeni na 1900 m).

 

PREHRANA
u prirodi: voće (Spondias, Chione i Casimira smokve) s tla ili sa nižeg granja, povremeno lišće, mali kralježnjaci i insekti (hrani se sama ili u malim grupicama od do 6 ptica)
u Zoo vrtu: voće, povrće, kukuruz šećerac, sjemenje, meka hrana za ptice, riža

 

RAZMNOŽAVANJE
Sezone parenja ovise o staništu i radoblju kiša, tako su u Meksiku prije kišnog razdoblja od veljače do svibnja, Costa Rica od ožujka do svibnja, istočna Panama od veljače do ožujka tijekom kiša. Vrsta je monogamna što znači da je jedan par cijeli život zajedno. Gnijezdo je relativno malo, tanke strukture od grančica povezanih zelenim lišćem, smješteno na drveću 3 do 4 metara iznad zemlje. Liježe dva jaja, a inkubacija traje 32 dana.

 

 

NAČIN ŽIVOTA
Živi u malim skupinama od dvije do šest jedinki. U rijetkim slučajevima tvore skupine do 20 i više jedinki. Muškarac sudjeluje u nekoj vrsti ritualnog poziva; zabacuje glavu unazad između svojih krila i glasa se niskim takozvanim „boom“ zvukom. Smatra se vrlo teritorijalnom pticom i prema drugim vrstama.

 

GRABEŽLJIVCI

ocelot, Spizaetus ornatus (orao) i zmije

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: nema podataka
u Zoo vrtu: dugovječne (24 godine)

 

UGROŽENOST
Sumnja se da je broj naglo opao tijekom proteklih 30 godina i procijenjen je na između 10.000 do 60.000 jedinki u 2009. godini. IUCN navodi kao VU-osjetljiva vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI

Kada je potencijalni grabežljivac blizu njihovog potomstva, pretvarajući se da su ozljeđeni distraktiraju predatora.

 

LITERATURA
del Hoyo, J. D., Elliott, A., i Sargatal, J. (1994). Handbook of the Birds of the World. Vol. 2. New World Voltures to guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona.
https://animaldiversity.org/accounts/Crax_rubra/classification/

Jelovnik Zoo vrta