KUDRAVI HOKO  (Crax rubra)

 

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: KOKOŠKE (Galliformes)
Porodica: GUANI, ČAČALAKE, HOKOI (Cracidae)

RASPROSTRANJENOST

Od sjeveroistoka Meksika do zapada Ekvadora.

 

OPIS : 

Dužina: 87 − 92 cm mužjak, 78 − 84 cm ženka.
Težina: 3.6 − 4.8 kg mužjak, 3.1 − 4.2 kg ženka.

 

Mužjak ima crno perje, uočljivu žutu izraslinu na kljunu, bijeli trbuh i razvijenu krijestu. Kod ženki postoje tri varijacije u boji perja, ovisno o staništu: prugasti oblik s prugastim vratom, pokrovnim perjem, krilima i repom, zatim riđa varijacija s crvenkasto-smeđim perjem i prugastim repom, te tamna varijacija s crnim vratom, pokrovnim perjem i repom. Crno perje kod mužjaka i varijacije ženkinih boja perja prepoznatljivo je i kod mladih. 

 

STANIŠTE
Kišne šume i guste nizinske šume u tropskim i nižim suptropskim zonama do 1 200 m nadmorske visine (izuzetno u Panami nađeni su na 1 900 m).

 

PREHRANA
U prirodi: plodovi (Spondias, Chione i Casimira smokve) s tla ili s nižeg granja, povremeno lišće, mali kralješnjaci i kukci (hrane se sami ili u malim grupicama do 6 ptica).
U Zoo vrtu: voće, povrće, kukuruz šećerac, sjemenje, meka hrana za ptice, riža.

 

RAZMNOŽAVANJE
Sezona parenja ovisi o staništu i razdoblju kiša, tako je u Meksiku prije kišnog razdoblja − od veljače do svibnja, na Kostariki od ožujka do svibnja, a u istočnoj Panami od veljače do ožujka − tijekom kiša. Vrsta je monogamna, što znači da je jedan par cijeli život zajedno. Gnijezdo je relativno malo, tanke strukture od grančica povezanih zelenim lišćem, smješteno na drveću 3 do 4 metara iznad zemlje. Liježe dva jaja, a inkubacija traje 32 dana.

 

NAČIN ŽIVOTA
Žive u malim skupinama od dvije do šest jedinki. U rijetkim slučajevima tvore skupine do 20 i više jedinki. Mužjak sudjeluje u nekoj vrsti ritualnog poziva − zabacuje glavu unazad između svojih krila i glasa se niskim, takozvanim „boom“ zvukom. Smatra se vrlo teritorijalnom pticom i prema drugim vrstama.

 

GRABEŽLJIVCI

Ocelot, crvenovrati orao i zmije.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: nema podataka.
U Zoo vrtu: 24 godine.

 

UGROŽENOST
IUCN: VU − osjetljiva vrsta.

ZANIMLJIVOSTI

Kada je potencijalni grabežljivac blizu njihovog potomstva, odrasle jedinke se pretvaraju da su ozlijeđene te tako odvlače pažnju grabežljivca od ptića.

 

LITERATURA
del Hoyo, J. D., Elliott, A., i Sargatal, J. (1994). Handbook of the Birds of the World. Vol. 2. New World Voltures to guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona.
https://animaldiversity.org/accounts/Crax_rubra/classification/

Jelovnik Zoo vrta