Kudrava guska (Neochen jubata)

SISTEMATIKA
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae

 

RASPROSTRANJENOST

od sjevera Južne Amerike do sjevera Argentine (istok Anda, Kolumbije, Venezuela, Amazonija, istok Perua, Bolivija i Paragvaj)

 

OPIS
Duljina tijela : 61-66 cm
Težina tijela: 1250 g

Kudrava guska ima prepoznatljiv kljun čiji gornji dio je crne a donji crvene boje. Vrat djeluje upadljivo, često nakostriješen. Krila su tamno zelene boje, s širokom bijelom „trakom“ vidljivom pri letu, spekulum je sjajno zelene boje. Mužjaci i ženke se ne razlikuju bitno, osim što je ženka manja, dok su mladunci svjetlija varijacija odraslih.

 

STANIŠTE
Blizina tropskih rijeka (tropski i suptropski travnjaci i šume), također vlažne savane i močvare do 500 m nadmorske visine (slučaj nađen i na 2600 m)

 

PREHRANA
u prirodi: vegetativni dijelovi biljaka (trava, trske…), beskralježnjaci (insekti, kolutićavci, mekušci). Primarno traga za hranom na kopnu, ispašom.
u Zoo vrtu: peleti za patke, floating hrana (plutajuća) , salata 

 

RAZMNOŽAVANJE
Sezone parenja su obično u siječnju jer je tad sušno razdoblje, u Kolumbiji i Venezueli, u pojedinačnim parovima. Gnijezdo je postavljeno u šupljim stablima, ženka liježe 6 do 10 jaja a inkubacija traje oko 30tak dana.

 

KRETANJE

sjedeći (zabilježena razmjerno mala kretanja u svrhu linjanja u skupinama do 20 ptica nakon sezone parenja).

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: nema podataka
u Zoo vrtu: nema podataka

 

UGROŽENOST
IUCN navodi kao NT – gotovo ugrožena.

 

ZANIMLJIVOSTI
U Boliviji pronađene skupine do 250 jedinki u Laguna Beni i Laguna Pando.

 

LITERATURA
del Hoyo, J. D., Elliott, A., i Sargatal, J. (1992). Handbook of the Birds of the World. Vol. 1. Lynx Edicions, Barcelona.
https://animaldiversity.org/accounts/Neochen_jubata/classification/#Neochen_jubata

Jelovnik Zoo vrta