KUĆNI MIŠ (Mus musculus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: MIŠEVI (Muridae)

 

RASPROSTRANJENOST
Kućni miš je bio vrsta paleoarktičke zone, no naknadno je unesen u sve dijelove svijeta. Sada je to vrsta rasprostranjena na svim kontinentima osim Antarktike.

 

OPIS

Duljina tijela: 65 – 95 cm

Duljina repa: 60 – 105 cm
Težina tijela: 12 – 30 g

Krzno varira od tamno smeđe do crne boje, dok je trbuh obično bijel. Rep je prekriven kružnim redovima ljuskica i rijetkim dlakama.

 

STANIŠTE

Područja vezana uz život ljudi – kuće, skladišta, podrumi, farme i drugi tipovi građevina, pa čak i rudnici. Također obradive površine, pašnjaci, obale, močvare,  rubovi cesta.

PREHRANA
u prirodi: Hrani se sjemenkama, korijenjem, lišćem i stabljikama biljaka, te kukcima i strvinom kda je dostupna. Također, hrani se svom dostupnom hranom ljudi. 

u Zoo vrtu: Orašasti plodovi, voće, povrće, peleti, brst.

 

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavaju se tijekom cijele godine, no u divljini je sezona parenja samo od travnja do rujna. Estrusni ciklus traje između četiri i šest dana, a sam period tjeranja traje manje od 24 sata. Ženke u prosjeku imaju pet do deset legla godišnje, a tjeraju se već 12-18 sati nakon okota. Gestacija traje između 19 i 21 dan, ali može se produljiti za nekoliko dana ukoliko ženka doji. Iako u leglu može biti do dvanaest mladih, najčešće ih je pet ili šest, a rađaju se goli i slijepi. Dlaku u potpunosti dobivaju s deste dana starosti, progledaju s 14 dana, sisati prestaju s tri tjedna, kada i napuštaju majčino gnijezdo i teritorij, a spolnu zrelost dosežu između petog i sedmog tjedna starosti.

NAČIN ŽIVOTA

Najčešće žive u pukotinama u kamenju ili zidovima, ili pak rade rupe pod zemljom. Te jazbine su povezane s tunelima i imaju nekoliko odvojenih komora za spremanje hrane ili gniježđenje. U blizini ljudi, mjesto za život stvaraju na bilo kojem skrovitom mjestu u blizini izvora hrane.

Gnijezda grade od ostataka tkanina, papira i bilo kojeg drugog mekanog materijala. Kućni miševi su uglavnom životinje aktivne noću, iako su ponekad, u ljudskim građevinama, aktivni danju.

Brze su životinje (trče do gotovo 13 km/h), odlično se penju i skaču, a također dobro i plivaju. Unatoč tome, rijetko se udaljavaju od svog doma.

Smatraju se i teritorijalnim i kolonijalnim životinjama. Naime, dominantni mužjaci uspostavljaju teritorij i grupu s nekoliko ženki i njihovim mladima. Ponekad mužjaci dijele teritorij. Ženke unutar teritorija uspostavljaju hijerarhiju, ali nisu agresivne kao mužjaci. Agresivno ponašanje među grupama je rijetko, ali svaka skupina brani teritorij. Iako mladi miševi najčešće napuštaju roditeljski teritorij, znaju i ostati, posebice ženke.

 

GRABEŽLJIVCI

Mnoge vrste diljem svijeta, uključujući mačke, lisice, lasice, mungose, guštere, zmije, sokolove, sove.

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: 1 – 1,5 godina

u Zoo vrtu: do 5 godina

 

UGROŽENOST

IUCN navodi kao LC – najmanje zabrinjavajuća.

 

ZANIMLJIVOSTI

Otkriveno je da mužjaci miševa proizvode složene, ultrazvučne pjesme kao odgovor na ženske feromone.

Miševi su izuzetno čiste i uredne životinje.

 

LITERATURA

Musser, G., Amori, G., Hutterer, R., Kryštufek, B., Yigit, N. & Mitsain, G. 2010. Mus musculusThe IUCN Red List of Threatened Species 2010: e.T13972A4375083. Downloaded on 01 April 2020.

Ballenger, L. 1999. “Mus musculus” (On-line), Animal Diversity Web. Accessed April 01, 2020 at https://animaldiversity.org/accounts/Mus_musculus/

 Jelovnik Zoo vrta