KUBANSKI STJENJAČKI LEGVAN (Cyclura nubila lewisi)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Squamata

Porodica: Iguanidae

 

RASPROSTRANJENOST

Endemi Kariba

 

OPIS

Duljina tijela : preko 150 cm

Težina tijela: preko 11 kg

Među najvećim su gušterima sjeverne hemisfere. Mužjaci su veći od ženki. Tijelo je prekriveno malim, a glava velikim ljuskama. Mladi legvani su sivi, a kako stare sve se više pojavljuje plava nijansa. Plava je izražajna za sezone parenja po čemu vrsta i nosi engleski naziv „plavi legvan“.

 

STANIŠTE

Šume, travnjaci, obale, sela i predgrađa

 

PREHRANA

U prirodi: lišće i stabljike mnogih biljaka, rjeđe sjemenke i plodovi

U zoo vrtu: povrće

 

RAZMNOŽAVANJE

Teritorij dominantnog mužjaka često se preklapa s onime ženki te dolazi do višestrukih parenja. Početkom sezone i početkom godine mužjaci poprime karakterističnu plavu boju te se počinju nadmetati oko teritorija. Sukobi se rješavaju prepucavanjem, vrlo rijetko grubim borbama. Najčešće pobjeđuju najveći mužjaci. Ženke obično izbjegavaju mužjake sve do svibnja, kada su spremne na parenje. 40 dana nakon parenja ženke izliježu jedno do 22 jaja. Nakon oplodnje ženke su izrazito agresivne i netolerantne prema mužjacima. Nakon 65 do 90 dana iz jaja izlaze mladi.

 

NAČIN ŽIVOTA

Samotnjačke su životinje, osim za sezone parenja. Većinu dana provode sunčajući se na vrućim stijenama. Kratko vrijeme aktivnosti je jutro i predvečer, a tada se hrane, kopaju po zemlji ili pijesku te putuju. Samo tijekom ljeta su aktivniji i dulje vrijeme, a to im naravno omogućuju duže trajanje dana.

 

GRABEŽLJIVCI

Mladi imaju mnoge grabežljivce

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 25 do 40 godina

U zoo vrtu: do 69 godina

 

UGROŽENOST

CR – kritično ugrožen

 

ZANIMLJIVOSTI

Jedan od glavnih razloga ugroženosti, osim ubijanja i lova odraslih, je i ranjivost mladih legvana. Najveću prijetnju predstavljaju grabežljivci invazivnih vrsta poput divljih mačaka i mungosa, ali i pasa, štakora i svinja.

 

LITERATURA

http://animaldiversity.org/accounts/Cyclura_nubila_lewisi/

https://www.iucnredlist.org/species/6043/3100030

Jelovnik Zoo vrta