KUBANSKA HUTIJA (Capromys pilorides)

SISTEMATIKA

Razred: sisavci (Mammalia)

Red:  glodavci (Rodentia)

Porodica: hutije (Capromydae)

 

RASPROSTRANJENOST
Srednja Amerika – Kuba.

 

OPIS

Duljina tijela: 30,5 – 62,5 cm

Duljina repa: 13,1 – 31,5 cm
Težina tijela: 7 kg

 

Krzno je grubo, gusto, a boja može varirati od bijele, sive, smeđe do crne. Bez obzira na boju krzna, leđna strana je tamnija od trbušne. Rep je potpuno prekriven dlakom i jednobojan. Velike kandže pomažu u penjanju.

 

 

STANIŠTE

Gotovo sva dostupna kopnena staništa – šume, močvarna područja, kultivirana područja, polupustinje.

PREHRANA
u prirodi: lišće (izbjegavaju peteljke), rakovi, mekušci, mali gušteri.

u Zoo vrtu: peletirana hrana za zamorce, peletirana hrana za primate, voće i povrće, sijeno, svježi livadni miks.

 

RAZMNOŽAVANJE

Kubanska hutija može imati tri legla godišnje, ali uobičajeno ima dva legla od 1 -3 mladunca. Rađaju se s otvornim očima, krznom i dobro pokretni. Graviditet traje 75 – 153 dana. Mladunci sišu prvih pet mjeseci života, a spolno zreli postaju s deset mjeseci.

 

NAČIN ŽIVOTA

Ova je vrsta aktivna noću i u sumrak. Međutim, aktivnost ovisi o staništu koje životinja zauzima, te je tako u nekim područjima arborealna (živi u krošnjama) i aktivna je danju. Kubanske hutije su sramežljive životinje i žive u manjim grupama. Unatoč tome, društvene su unutar svoje vrste. Postoji nekoliko različitih tipova društvenog ponašanja u ove vrste, uključujući i označavanje urinom, što čine i mužjaci i ženke.

 

GRABEŽLJIVCI:

Krokodili.

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: nema podataka

u Zoo vrtu: 8 – 11 godina

 

UGROŽENOST:

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

ZANIMLJIVOSTI:
Kubanske hutije i njihovi bliski srodnici imaju složen želudac podijeljen u tri odjeljka, što je najsloženija morfologija želuca pronađena u glodavaca.

 

LITERATURA

Reis, B. 2003. “Capromys pilorides” (On-line), Animal Diversity Web. Accessed March 25, 2024 at https://animaldiversity.org/accounts/Capromys_pilorides/

Don E. Wilson, Russell A. Mittermeier, Thomas E. Lacher. Handbook of the Mammals of the World, Volume 6. Lynx Edicions in association with Conservation International and IUCN. 2016.

Soy, J. & Silva, G. 2008. Capromys piloridesThe IUCN Red List of Threatened Species 2008: e.T3842A10116507. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T3842A10116507.en. Accessed on 25 March 2024.

Jelovnik Zoo vrta