KRUNATI ŽDRAL (Balearica regulorum gibbericeps)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: ŽDRALOVKE (Gruiformes)

Porodica: ŽDRALOVI (Gruidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Istočna i južna Afrika

 

OPIS

Duljina tijela: 100-110 cm

Raspon krila: 180-200 cm

Težina: 3-4 kg

Nema razlike između spolova, osim što je mužjak nešto veći. Poznati su po velikoj, žutoj perjanici na glavi. Imaju goli, bijeli obraz sa crvenim oznakama ispod i iznad. Kljun im je siv, a područje glave iznad kljuna je crno. Vrat, kao i većina perja je biserno sive boje, krila su bijela, leđa tamnije siva, a rep je crn. Imaju duge, crne noge.

 

STANIŠTE

Travnjaci u blizini slatkih voda

 

PREHRANA

U prirodi: kukci, mali gmazovi, sjemenke, trava, orašasti plodovi

U zoo vrtu: voće, povrće, klijano sjemenje, peletirana hrana, brašnari

 

RAZMNOŽAVANJE

Monogamna su vrsta i imaju istog partnera cijeli život. Prije parenja izvode svadbeni ples. Ples izvode na taj način da i mužjak i ženka visoko skaču u zrak s raširenim krilima i proizvodeći glasan zvuk. Zajedno se kreću ravno, u zavojima, približavaju se i udaljavaju jedan od drugog, hodaju normalno ili se pak savijaju u koljenima, pomiću glavu, klanjaju se, izvode piruete ili se nabacuju različitim materijalima. Ženka glasanjem poziva mužjaka na parenje. Sezona parenja se poklapa s kišnom sezonom. Parenje traje od listopada do travnja. Gnijezde se na stajaćim vodama ili vrlo blizu stajaćih voda. Gnijezda rade oba roditelja u visokoj vegetaciji kako bi bila neprimjetna. Ženka izlegne 2-4 jaja koja inkubira zajedno s mužjakom 28-30 dana. 12 h nakon što se izlegu, ptići su sposobni plivati i plutati na vodi. Jesti počinju 24 h nakon što se izlegnu, a drugi dan su već sposobni lutati za roditeljima u potrazi za hranom. Prvih nekoliko tjedana roditelji i ptići se zadržavaju u području gniježđenja jer su zaštićeni vegetacijom. Ptići opernate imeđu 56 i 100 dana. Spolno zreli postaju nakon 3 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA

Nisu migratorna vrsta. Oba spola se međusobno uređuju, što dokazuje odnos i vezu partnera čak i izvan sezone parenja. Iako su plesovi primarno namijenjeni kao ritual prije parenja, ples često izvode i izvan sezone parenja. Dnevne su životinje i dan provode tražeći hranu.

 

GRABEŽLJIVCI

Psi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 22 godine

U zoo vrtu: do 25 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: EN – ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ova je vrsta nacionalni simbol Ugande i sveti simbol u Keniji, Namibiji, Južnoj Africi i Zambiji.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Balearica_regulorum/

Archibald, G.W., Meine, C.D. & Garcia, E.F.J. (2019). Grey Crowned-crane (Balearica regulorum). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/53550 )

https://www.iucnredlist.org/species/22692046/93334893

Jelovnik Zoo vrta