KRALJEVSKI ŠKORPION (Pandinus imperator)

SISTEMATIKA

Koljeno: ČLANKONOŠCI (Arthopoda)

Razred: PAUČNJACI (Arachnida)

Porodica: ŠKORPIONI (Scorpionidae)

RASPROSTRANJENOST

Zapadna Afrika, pretežno se nalaze u šumama Nigerije, Togoa, Sijera Leonea, Gane i regije Kongo.

 

OPIS

Dužina: 20 cm.

Kraljevski škorpioni jedna su od najvećih vrsta škorpiona na svijetu. Oni su također teži od ostalih vrsta škorpiona, a trudne ženke mogu težiti više od 28 g. Tijelo kraljevskog škorpiona sjajno je crne boje. Na prednjem dijelu tijela škorpioni imaju četiri para nogu za hodanje, par čeljusnih nogu koje završavaju štipaljkama i jedan par malih nogu preobraženih u jaka kliješta. Prednje tijelo škorpiona nije posebno odijeljeno od stražnjeg. Od srodnika se razlikuju po uskim kolutićima na završetku stražnjeg dijela tijela koji kao da oblikuju rep. U slučaju potrebe mogu ga podići i prebaciti preko glave. Rep završava bodljom u koju se otvaraju otrovne žlijezde, što je škorpione svrstalo u najopasniju vrstu od svih paučnjaka.

 

STANIŠTE

Vruće i vlažne šume. Obitavaju u jazbinama i najviše vole živjeti pod lišćem, korom drveća, uz obale potoka, kao i u nasipima termita koji su njihov glavni plijen. Obično žive u zajednici, a nalaze se u velikom broju i u blizini ljudskih naselja.

 

PREHRANA

U prirodi: mesožderi su, uglavnom se hrane kukcima i paukovima te žoharima. Nekada love i druge škorpione. Odjednom mogu pojesti veliku količinu hrane, a preživjeti bez nje mogu čak period i do godinu dana.

U zoo vrtu: mali miševi, kukci.

 

NAČIN ŽIVOTA

Noćne su životinje i rijetko su aktivni prije sumraka i mraka. Društvene su životinje i primijećeno je da žive u kolonijama do 15 jedinki. Kanibalizam je primijećen kod ove vrste, ali je rijedak.

 

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavaju se tijekom cijele godine. Nakon razdoblja gestacije u prosjeku od devet mjeseci, ženke rađaju žive mlade: 10 – 12 jedinki. Kraljevski škorpioni dostižu spolnu zrelost u četvrtoj godini života. Kad se tek rode, mladi su bespomoćni i u velikoj mjeri se oslanjaju na majku zbog hrane i zaštite. Novorođenčad se nosi na majčinim leđima sve dok ne postanu dovoljno stari da mogu biti samostalni. Ženke su nakon porođaja općenito agresivnije. Poput nekih drugih člankonožaca, ženke kraljevskih škorpiona mogu ubiti i pojesti mužjaka nakon parenja.

 

GRABEŽLJIVCI

Ptice, šišmiši, sisavci i pauci.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema podataka.

U zoo vrtu: 5 – 8 godina.

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – Vrsta nije procijenjivana.

Cites dodatak II – Dodatak II navodi vrste koje još nisu ugrožene, no mogle bi postati ukoliko se njihovo uzimanje iz prirode i trgovina strogo ne nadzire.

 

ZANIMLJIVOSTI

Poput ostalih vrsta škorpiona, kraljevski škorpioni daju fluorescentni plavkasto-zeleni izgled pod UV svjetlošću.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Pandinus_imperator/