KRALJEVSKI ŠKORPION (Pandinus imperator)

SISTEMATIKA

Koljeno: ČLANKONOŠCI(Arthopoda)

Razred: PAUČNJACI (Arachnida) 

Porodica: ŠKORPIONI (Scorpionidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Zapadna Afrika te se pretežno nalaze u šumama Nigerije, Togoa, Sijera Leonea, Gane i regije Kongo.

 

OPIS

Kraljevski škorpioni jedna su od najvećih vrsta škorpiona na svijetu, prosječna im je dužina 20 cm. Oni su također teži od ostalih vrsta škorpiona, a trudne ženke mogu težiti više od 28 g. Tijelo kraljevskog škorpiona sjajno je crne boje. Na prednjem dijelu tijela škorpioni imaju četiri para nogu za hodanje, par čeljusnih nogu koje završavaju štipaljkama i jedan par malih nogu preobraženih u jaka kliješta. Prednje tijelo škorpiona nije posebno odijeljeno od stražnjeg. Od srodnika se razlikuju po uskim kolutićima na završetku stražnjeg dijela tijela koji kao da oblikuju rep. U slučaju potrebe mogu ga podići i prebaciti preko glave. Rep završava bodljom u koju se otvaraju otrovne žlijezde, što je škorpione svrstalno u najopasniju vrstu od svih paučnjaka.

 

STANIŠTE
Vruće i vlažne šume. Obitavaju u jazbinama i najviše vole živjeti pod lišćem, korom drveća, uz obale potoka, kao i u nasipima termita koji su njihov glavni plijen. Obično žive u zajednici, a nalaze se u velikom broju i u blizini ljudskih naselja.

 

PREHRANA

U prirodi: mesožderi su, uglavnom se hrane kukcima i paukovima te žoharima. Nekada love i druge škorpione! Odjednom mogu pojesti veliku količinu hrane, a preživjeti bez nje mogu čak period i do godinu dana.

 

U Zoo vrtu: mali miševi, kukci

 

NAČIN ŽIVOTA

Noćne su životinje i rijetko su aktivni prije sumraka i mraka. Društvene su životinje i primijećeno je da žive u kolonijama do 15 jedinki. Kanibalizam je primijećen kod ove vrste, ali je rijedak.

 

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavaju se tijekom cijele godine. Nakon razdoblja gestacije u prosjeku od 9 mjeseci, ženke rađaju žive mlade – 10 do 12 jedinki. Kraljevski škorpioni dostižu spolnu zrelost u 4. godini života. Tek rođeni mladi su bespomoćni i u velikoj mjeri se oslanjaju na majku zbog hrane i zaštite. Novorođenčad se nosi na majčinim leđima sve dok ne postanu dovoljno stari da mogu biti samostalni. Ženke su nakon porođaja općenito agresivnije. Poput nekih drugih člankonožaca, ženke kraljevskih škorpiona mogu ubiti i pojesti mužjaka nakon parenja.

 

GRABEŽLJIVCI:

Ptice, šišmiši, sisavci i pauci.

 

ŽIVOTNI VIJEK

u prirodi: nešto kraće nego u zatočeništvu.

u Zoo vrtu: oko 5 – 8 godina.

 

UGROŽENOST:

IUCN navodi kao NE – nije procijenjena. Cites dodatak II – Dodatak II navodi vrste koje još nisu ugrožene, no mogle bi postati ukoliko se njihovo uzimanje iz prirode i trgovina strogo ne nadzire. 

 

ZANIMLJIVOSTI:

Poput ostalih vrsta škorpiona, kraljevski škorpioni daju fluorescentni plavkasto-zeleni izgled pod UV svjetlošću.

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Pandinus_imperator/