KOMODSKI VARAN (Varanus komodensis)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Squamata

Porodica: Varanidae

 

RASPROSTRANJENOST

Manji dio indonezijskog arhipelaga

 

OPIS

Duljina tijela : do 3,1 m

Težina tijela: do 165 kg

Najveći su gušteri na svijetu. Mladi su zeleni sa žutim i crnim točkama, a odrasli jednolične boje, od sive do crvene. Tijelo, udovi i rep jaki su i mišićavi. Zubi su mnogobrojni i vrlo oštri. Mužjaci su obično veći od ženki, ali osim toga nema vidljivih razlika u spolu.

 

STANIŠTE

Tropske šume i savane

 

PREHRANA

U prirodi: lešine, mladi varani, ali napadaju i velike životinje poput konja ili jelena

U zoo vrtu: meso

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaci se za sezone parenja bore za ženku. Borbe su vrlo grube i krvave. Pobjednik tada pomoću mirisa pronalazi ženku spremnu na parenje te je liže i češka po leđima. Ukoliko je ženka zainteresirana polizat će mužjaka. Nakon parenja mužjaci kratko ostaju uz ženke kako bi spriječili njeno parenje s drugim mužjacima. Sezona je u srpnju ili kolovozu, a nakon mjesec dana ženke izliježu i zakapaju do 30 jaja kako bi izbjegli najveće vrućine i po mogućnosti se opet parile. Nakon 8 mjeseci mladi izlaze iz jaja te su vrlo čest plijen grabežljivcima i samim varanima.

NAČIN ŽIVOTA

Dan provode šetnjom svojim teritorijem koji može biti velik do dva kilometra kvadratna. Teritorije ne brane tako da se često preklapaju. Ukoliko više varana pronađe ili ulovi hranu prvi koji jede je najveći mužjak. Tek nakon njega hrane se manji mužjaci i ženke, a na kraju mladi varani. Po potrebi, mogu brzo trčati te samostalno, repom i kandžama svladati i veći plijen. Tokom nepovoljnog vremena ili velikih vrućina iskopaju brlog i miruju.

 

GRABEŽLJIVCI

Odrasli nemaju grabežljivce jer su na vrhu hranidbena lanca, ali mladi imaju mnoge grabežljivce poput ptica, sisavaca i odraslih varana

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 50 godina

U zoo vrtu: 50 godina

 

UGROŽENOST

EN – ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

U slini komodskog varana pronađeno je više od 50 sojeva bakterija. Zbog toga, odnosno nastupajuće infekcije, i najmanji ugrizi su smrtonosni.

 

LITERATURA

http://animaldiversity.org/accounts/Varanus_komodoensis/

Jelovnik Zoo vrta