KOKOŠASTA GUSKA (Cereopsis novaehollandiae)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: GUŠĆARICE (Anseriformes)
Porodica: PATKE, GUSKE, LABUDOVI (Anatidae)

RASPROSTRANJENOST
Australija

OPIS
Duljina: 75-100 cm
Raspon krila: 150-190 cm
Perje je uglavnom blijedo sivo, s crnim kružićima na leđima i krilima. Noge su im narančaste. Mužjaci su veći od ženki.

STANIŠTE
Obradive površine, pašnjaci

PREHRANA
U prirodi: trava, vodeno bilje, žitarice, djetelina, mahunarke
U zoo vrtu: salata, žitarice, trava

Monogamna su vrsta i stvaraju doživotne parove. Sezona parenja je između svibnja i rujna. U jesen parovi brane teritorij i postaju agresivni i rastjeruju druge patke, pse, lisice pa čak i ljude sa svojeg teritorija. Mužjak je odgovoran za gradnju gnijezda koristeći razne trave i biljke. Gnijezdo oblože mekim paperjem perja. Ženka polaže 4-6 jaja i inkubacija traje 35 dana i u to vrijeme mužjak hrani ženku.. Mladi se razlikuju izgledom od roditelja i imaju prugasto bijelo-crno paperje. Oba roditelja brinu o mladima.

NAČIN ŽIVOTA
Imaju sposobnost konzumirati zasoljenu vodu što omogućuje ovoj vrsti život na otocima tijekom cijele godine. Za vrijeme parenja su vrlo agresivne i ne dopuštaju drugim vrstama da dolaze na njihov teritorij, ali su izvan sezone parenja vrlo društvene i formiraju mala jata.

GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih podataka

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: nema dostupnih podataka
U zoo vrtu: oko 28 godina

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI
U davnini su ljudi mislili da je ova vrsta razvojni stadij crnog labuda.

LITERATURA
http://www.iucnredlist.org/details/100600388/0
http://www.avianweb.com/capebarrengeese.html

Carboneras, C. & Kirwan, G.M. (2020). Cape Barren Goose (Cereopsis novaehollandiae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.