KINESKI LEOPARD (Panthera pardus japonensis)

 

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia) 

Red: ZVIJERI (Carnivora) 

Porodica: MAČKE (Felidae) 

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA :

Tadzik

 

RASPROSTRANJENOST     

Sjeverna i centralna Kina

 

OPIS

Duljina tijela: 92 – 190 cm

Duljina repa: 64 – 99 cm

Težina: 21 – 71 kg

Mužjaci su veći od ženki. Postoje velike varijacije u veličini s obzirom na regije u kojima žive. Imaju kratke noge s obzirom na dužinu tijela. Imaju široku glavu s jakim čeljusnim mišićima, male, okrugle uši, duge brkove i duge dlake u obrvama koje im pomažu u zaštiti očiju kad prolaze kroz vegetaciju.Boja krzna im varira od žutkaste (u toplim, suhim staništima) do crvenkasto-narančaste (u gustim šumama). Po tijelu imaju crne mrlje u obliku rozeta.

 

STANIŠTE

Mogu živjeti u bilo kojem tipu staništa s količinom padalina iznad 50 mm (šume, savane).

 

PREHRANA

U prirodi: Impale, Thompsonove gazele, druge antilope, čagljevi, pavijani, rode, gnuovi

U zoo vrtu: goveđe ili svinjsko meso s kostima,zečevi, perad, jaja

 

RAZMNOŽAVANJE

Ženke su spremne za parenje u bilo koje doba godine. Graviditet traje 96 dana nakon čega okoti 1-6 mladih, najčešće dva. Ženke koriste spilje, napuštene jame i brloge ili gušću vegetaciju za okot. Mladi kreću u lov s majkom nakon 3mjeseca i dok teže 3- 4 kg. Trajni zubi (očnjaci) pojavljuju se nakon 7-8 mjeseci. Kad napune 12-18 mjeseci postaju neovisni o majci, no odvajanje se događa tek nakon 15-36 mjeseci. Spolno su zreli nakon dvije do tri godine. Ženke se prestaju razmnožavati u dobi od oko 8,5 godina.

 

 

NAČIN ŽIVOTA

Aktivni su uglavnom noću kada i love, a danju samo ukoliko je to uvjetovano prisutnošću nekih drugih velikih predatora. Prilikom lova, plijen lociraju vidom i sluhom, a kada ga spaze približavaju mu se polako te napadaju tek iz neposredne blizine. Druga taktika je da čekaju u zasjedi dok im se plijen sam ne približi. Plijen ubijaju ugrizom u području vrata. Koliko često love ovisi o veličini plijena, sezonskim promjenama vegetacijskog pokrivača, individualnim razlikama u iskustvu lova i reproduktivnim ograničenjima. Žive samotno i izvan sezone parenja zajedno su jedino ženka i njeno mlado. Teritorij mužjaka uglavnom se preklapa s teritorijem nekoliko ženki.

 

GRABEŽLJIVCI

tigrovi, krokodili, a ponekad i čopori divljih indijskih pasa

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: oko 7 – 9 godina

U zoo-vrtu: 21 – 23 godine

 

UGROŽENOST

VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Mužjaci dnevno prijeđu oko 14 km, a za vrijeme parenje i 33 km.

Nakon što su ubili lovinu, plijen vuku i do 100 m kako bi ga sakrili u gustu vegetaciju ili odvukli na stablo.

Smatra se da mlade ženke uglavnom nastoje zauzeti teritorij do majčinog.

U nekim istraživanjima dokazano je da mogu izdržati bez pijenja i do 10 dana.

Ukoliko im se ukaže prilika napast će i životinju do 3 puta veću od njih samih.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2009): Handbook of the Mammals of the World Vol. 1. Carnivores.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/15954/102421779

https://animaldiversity.org/accounts/Panthera_pardus/