KAPIBARA (Hydrochoerus hydrochaeris)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia) 

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: Caviidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverni i Srednji dio Južne Amerike

 

OPIS

Dužina tijela: 107-130 cm

 Težina: 35-65 kg

Krzno im je grubo i tanko, crvenkasto-smeđe je po leđima dok je s trbušne strane žućkasto. Tijelo je bačvasto i imaju mali  rep. Prednje noge su nešto kraće od stražnjih nogu. Najveći je glodavac na svijetu.

 

STANIŠTE

U blizini jezera, rijeka, močvara te šuma mangrova i travnatih savana

 

PREHRANA

U prirodi: drvo, kora, stabljike, sjemenke, žitarice, orašasti plodovi

U zoo vrtu: brst, peleti, trava, zimi povrće (crveni radić i mrkva) te lucerna

 

RAZMNOŽAVANJE

Kapibare su poligamne životinje. Ženke se podjednako pare i s dominantnim i podređenim mužjacima. Parenje se odvija neovisno o sezoni i kopulacija se odvija u vodi.

Nakon razdoblja gravidnosti koje traje 120-150 dana, ženke na svijet donose između 1-7 mladunaca. Mladi vrlo brzo nakon okota mogu normalno hodati. Mladima je potrebna briga roditelja prvih 3 mjeseca života, ali se uz roditelje zadržavaju do 1. godine života. Kapibare postaju spolno zrele sa 12-18 mjeseci.

NAČIN ŽIVOTA

Kapibare su najaktivnije u sumrak. Najtopliji dio dana provode u plitkoj vodi. U slučaju opasnosti, bježe u vodu. Izvrsno plivaju i iz vode im izviruju samo oči i vrh njuške.  Kapibare žive u skupinama koje se mogu sastojati od jednog para s potomcima ili od više odraslih jedinki. Veličina skupine kreće se od 10 do 30 jedinki. Skupinu vodi dominantni mužjak i taj položaj često zadržava više godina. Uz njega je jedna ili više ženki s mladuncima, a u skupini mogu biti i drugi, ali podređeni mužjaci.

 

GRABEŽLJIVCI

jaguar,krokodili i anakonde te čovjek

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: od 6 do 10 godina

U zoo vrtu: 12 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Kapibare su najveći glodavci na svijetu.

Njihovo ime dolazi od riječi Kapiÿva iz gvajanskog jezika, što znači “vlasnik trava”.

Njihovo znanstveno ime, hydrochaeris, u grčkom jeziku znači “vodena svinja”.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., Lacher, T.E., Jr & Mittermeier, R. A. eds. (2016): Handbook of the Mammals of the World Vol. 6. Lagomorphs and Rodents I.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/10300/

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Hydrochoerus_hydrochaeris/