KANARINAC (Serinus canaria)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: VRAPČARKE ( Passeriformes)

Porodica: ZEBE (Fringillidae)

OPIS:

Veličina: 13 cm.

Težina: 15-20 g.

Uglavnom su žuto-zelene boje sa smećkastim prugama po leđima. Mužjaci imaju žuto-zelenu glavu i donje dijelove tijela, pri čemu su čelo i lice pretežno žuti.  Ženka je slična mužjaku, ali joj na području glave prevladava siva boja, dok su prsa i donji dijelovi tijela manje žuti. 

RASPROSTRANJENOST

Španjolski Kanarski otoci te portugalsko otočje Madeira i Azori.

STANIŠTE

Nizine, borove šume, šume lovora, pješčane dine, obradive površine, parkovi i vrtovi.

PREHRANA

U prirodi: prvenstveno sjemenke, pupoljci i voće, manji insekti.

U zoo vrtu: mix sjemenki za male ptice.

RAZMNOŽAVANJE

Gnijezde se dva do tri puta godišnje, u periodu od siječnja do lipnja. Monogamni su, odnosno odabiru partnera za čitav život. Uglavnom se gnijezde u grupama gdje svaki par brani jedan mali dio teritorija. Ženka gradi gnijezdo uz pomoć mužjaka, najčešće na visini od 4 metra iznad zemlje. Polaže oko 3-4 jaja, svijetlo plavo-zelenkaste boje, na kojima leži 13-14 dana. Ptiće hrane oba roditelja, a samostalni postaju nakon 5 tjedana života.

NAČIN ŽIVOTA

Divlji kanarinac je ptica stanarica.

GRABEŽLJIVCI

Mačke, vrane, sove

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 10 godina

U zoo vrtu: nema podataka

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI

Prvi uzgajivači divljih kanarinaca bili su Španjolci, 1496.g. nakon osvajanja Kanarskog otočja. Držanje ptica u krletkama bila je prava rijetkost i privilegija bogatih, koji su imali ogromnu korist i zaradu. Cijelo stoljeće držali su monopol izvozeći u druge zemlje samo mužjake kako bi spriječili daljnje razmožavanje.

LITERATURA

www.iucnredlist.org

Jelovnik zoološkog vrta