JUŽNOAMERIČKI NIZINSKI TAPIR (Tapirus terrestris)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: NEPARNOPRSTAŠI (Perissodactyla)

Porodica: TAPIRI (Tapiridae)

 

RASPROSTRANJENOST

Rasprostranjen je na sjevernom i centralnom dijelu Južne Amerike

 

OPIS

Dužina tijela: 221 cm ženka 204 cm mužjak

Težina tijela: 150-250 kg

Dužina repa: 8 cm

Na stražnjoj nozi imaju 3 prsta, a na prednjoj se može uočiti i četvrti prst iako je prilično reduciran. Najuočljiviji dio glave svakako je duga savitljiva surla prekrivena osjetilnim dlakama koju čini gornja usna i nos. Ta tzv. surla – nos im je toliko fleksibilna da mogu bez pomicanja glave istražiti tlo u krugu promjera 30 cm. Zanimljiva je i krijesta koja je u ove vrste izraženija nego u drugih tapira.

Obojenost tapira varira od crne do crvene. Mladunci su drugačije obojeni od odraslih: tamno su smeđi i imaju bijele točke i pruge. Takve obojenost olakšava im skrivanje u šumi, a takvu obojenost gube nakon nekoliko mjeseci i sa navršenih 6 mjeseci obojani su kao odrasli.

 

STANIŠTE

Vlažne i močvarne šume i livade. Najčešće obitavaju u blizini rijeka u šumama.

 

PREHRANA

U prirodi: hrane se voćem, lišćem, grančicama, korom drveća i sjemenkama. Tijekom sušnijeg doba godine plodovi palme su im primarni izvor hrane.

U zoo vrtu: voće, povrće, žitarice, peleti , brst

 

RAZMNOŽAVANJE

Nakon razdoblja gravidnosti koje traje 380 dana na svijet donose najčešće jedno mladunče težine do 6kg. Mladunci sišu sve dok majka proizvodi mlijeko, a prestaju rasti nakon 18 mjeseci. Spolnu zrelost dostižu nakon 3 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA

Preko dana tapir ostaje sakriven u šumi a noću izlazi na otvorena područja kako bi pronašao hranu. Dugo se smatralo da živi samotno, a da ga se u grupi može naći samo za vrijeme parenja, no nedavno je otkriveno da ponekad kreću u potragu za hranom u parovima ili čak u manjim skupinama.

Vole boraviti u vodi, kupati se, dobri su plivači, ali dobro trče i penju se. Redovito se valjaju u mulju i vodi da bi se riješili vanjskih nametnika. Također, kad su u opasnosti skrivaju se u vodu. Pod vodom mogu izdržati nekoliko minuta, a za dulje periode, u vodi su samo s nosom dignutim iznad površine dišući kao s dihalicom za ronjenje.

Redovito uriniraju na određene točke staništa za što se smatra da služi za komunikaciju s drugim jedinkama. Kad se kreću se po rutama u šumi redovito ih obilježavaju urinom i njuše provjeravajući prisutnost drugih jedinki.

 

GRABEŽLJIVCI

jaguari, krokodili

 

ŽIVOTNI VIJEK

U divljini: nema dostupnih podataka

U zatočeništvu: do 35 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Tapiri su živi fosili jer se nisu mijenjali milijunima godina. Fosili predaka tapira nađeni su na svim kontinentima osim na Antartici – neki znanstvenici vjeruju da je to jedan od dokaza za postojanje superkontinenta zvanog Gondwana tokom geološke prošlosti Zemlje.

U bliskom su srodstvu s konjima i nosorozima.

U Indoneziji, tapire i nosoroge zovu jednim imenom – badak. Na Tajlandu tapire zovu P’som-sett i znači – „mix je završen“ – prema vjerovanju da je tapir stvoren od ostataka drugih životinja dok prevedeno s jezika domorodaca Brazila, tapir znači – debeo.

Tapiri su važni raspršivaći sjemenja

Vole provoditi većinu vremena u vodi gdje jedu vodeno bilje , hlade se ili čiste od parazita. Mogu ostati pod vodom nekoliko minuta te se u vodi skrivaju od grabežljivaca dišući kroz ‘’surlu’’. Čak i mladunci sa navršenih nekoliko dana već mogu plivati.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/21474/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Tapirus_terrestris/