Već tri puta u protekla dva tjedna naša je terenska ekipa posjetila Markuševec zbog – jazavca! Kako prva dva puta nije bilo potrebe za veterinarskom skrbi, životinja je odmah puštena u šumu na obroncima Medvednice. Međutim, pri posljednjem susretu uočeno je da je ženka jazavca dezorijentirana te ima ozljedu glave. Stoga su ovaj put skrb o njoj preuzeli naši veterinari.

Ova ženka se sada oporavlja, a u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba svakoga dana pristižu nove životinje pronađene u divljini ili u naseljima.

Suživot s divljim životinjama

Znamo da jazavci vode skroviti život, a iz svojih jazbina izlaze noću. A što je potaklo našu ženku jazavca da zalazi u dvorišta na Markuševcu? Naselja se šire i istiskuju prirodna staništa. A i jazavci su uočili da pokraj kuća mogu pronaći dobro mjesto za jazbinu, a da ostaci hrane, pronađeni u otpadu, mogu biti slastan obrok.

Stanovnici Zagreba svjesni su da svoj životni prostor dijele s brojnim divljim životinjama koji naš životni prostor uvelike obogaćuju. Ono što je važno je da se, ukoliko je potrebno, životinji pruži pomoć pri čemu prva djeluje naša terenska ekipa.

Izgradnjom novog objekta u sklopu projekta  „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza“  unaprijedit će se sustav zbrinjavanja divljih životinja grada Zagreba. Prvi kat novog objekta dijelit će ozlijeđene, iscrpljene ili oduzete divlje životinje iz cijele Hrvatske te sve ostale divlje životinje grada Zagreba kojima je potrebna pomoć.

VIŠE INFORMACIJA O PROJEKTU PRONAĐITE U BROŠURIOPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE – MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA

OPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE, MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA, PROJEKT SE SUFINANCIRA IZ EUROPSKIH STRUKTURNIH I INVESTICIJSKIH FONDOVA (www.strukturnifondovi.hr)

KORISNIK: Ustanova Zoološki vrt grada Zagreb

SURADNIK NA PROJEKTU: Grad Zagreb

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 22.745.090,65 kuna

UKUPNI PRIHVATLJIVI TROŠKOVI PROJEKTA: 11.849.729,37 kuna

IZNOS EU SUFINANCIRANJA: 6.000.000,00 kuna

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 01.07.2020. do 30.06.2023.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

VELIKI DAN ZA VIDRU IZ OPORAVILIŠTA

VELIKI DAN ZA VIDRU IZ OPORAVILIŠTA

U srijedu, 24. svibnja 2023. godine, stanovnik Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba krenuo je u nove pustolovine, vodama Nacionalnog parka Plitvička jezera. Oporavilišta za divlje životinje osiguravaju uvjete za privremeni prihvat ozlijeđenih...

PRUŽIMO RUKU DIVLJINI

PRUŽIMO RUKU DIVLJINI

Uz nešto dobre volje i spretnosti, u vlastitom dvorištu možemo napraviti pravi raj za male divlje životinje. Naš vrt ne bi bio tako lijep bez brojnih kukaca koje privlači. Osim leptira koji bojama svojih krila uljepšavaju svaki vrt, pčele, ose i bumbari oprašuju...