GRANTOVA NIZINSKA ZEBRA (Equus quagga boehmi)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red:  NEPARNOPRSTAŠI (Perissodactyla)

Porodica:  KONJI (Equidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Jugoistočna Afrika

 

OPIS     

Duljina tijela: 217-245 cm

duljina repa : 45-57 cm

Visina u grebenu : 127-140 cm

Težina: 175-320 kg

Imaju sjajno krzno sa prugama.  Pruge su okomite, ali na bokovima prema kopitima prelaze u horizontalne. Mužjaci su veći i imaju tamnije pruge (crne) dok ženkine pruge mogu biti smeđe boje.

 

STANIŠTE           

Savane

 

PREHRANA       

U prirodi: trava (50 različitih vrsta trave), zeljaste biljke, grančice, lišće

U zoo vrtu: peleti, povrće, kruh, sijeno, sol u kamenu, brst

 

RAZMNOŽAVANJE        

Razdoblje gravidnosti traje oko 12 mjeseci i ženka okoti najčešće jedno mlado . Prilikom okota ženke obično ostaju u blizini krda. Kada mladunac ojača i počne se samostalno kretati odmah se priključuju krdu. Majka se brine za mladunca oko 6 mjeseci, a mladunac se počinje hraniti travom već nakon mjesec dana starosti. Spolnu zrelost ženke postižu nakon 2. godine života, a mužjaci nešto kasnije.

 

NAČIN ŽIVOTA                

Žive u grupama koje čini jedan mužjak, nekoliko ženki i njihovi mladunci. Mužjaci brane svoje krdo od drugih mužjaka. Među ženkama postoji hijerarhija. Obiteljske grupe se tijekom hranjenja, a posebno migracija, miješaju s krdima drugih biljojeda i drugim grupama zebri kako bi povećale svoju sigurnost od grabežljivaca.

 

GRABEŽLJIVCI  

Najčešće lav i hijena, ali i krokodili, gepard, leopard

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: oko 20 godina

U zoo vrtu: oko 40 godina

 

UGROŽENOST  

IUCN: NT  (Gotovo ugrožena)

 

ZANIMLJIVOSTI   

Crne i bijele pruge su kamuflaža za predatore. Prugama se razbija kontura tijela, pogotovo u sumrak i u jutro kad su i predatori najaktivniji. Zebre izgledaju nejasno i zbunjuju predatore jer iskrivljuju pravu udaljenost.

Raspored i izgled pruga je jedinstven za svaku jedinku zebre – poput otisaka prsta kod čovjeka.

 

LITERATURA     

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://animaldiversity.org/search/?q=equus+quagga&feature=INFORMATION

http://www.iucnredlist.org/details/41013/0