Dana 20. rujna 2019. u parku Maksimir obilježili smo službeno otvorenje sustava za brojenje posjetitelja, koji je rezultat Projekta „Gradski prozori u prirodu-Modernizacija ll“, sufinanciranog sredstvima Europske unije. Na ulaze u park Maksimir postavljeno je deset , dok je na značajnom krajobrazu Savica postavljeno pet brojača posjetitelja.

Zahvaljujući projektu, Maksimir se razvija u jedinstveno mjesto zaštite urbane bioraznolikosti i edukacije građana o važnosti očuvanja prirode.

Istoga dana je i legendarni papagaj Jack odlučio provjeriti funkcioniraju li novopostavljeni brojači. Šalu na stranu, prilikom uobičajene šetnje sa svojim vlasnikom, Jack je odletio na njemu previsoku granu s koje se nije znao spustiti, a kako je pao mrak, na grani se smirio i na njoj prenoćio.

U jučerašnjoj akciji spašavanja sudjelovali su čuvari prirode Javne ustanove Maksimir, vatrogasci, penjači i Azil Dumovec. Jack je profesionalnom penjaču došao na ruku te su se obojica zajedno sretno uzemljila, a Jack se vratio svome vlasniku.