GOULDOVA AMADINA (Erythrura gouldiae)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves )
Red: VRAPČARKE (Passeriformes )
Porodica: AMADINE (Estrildidae)

RASPROSTRANJENOST
Sjeverna Australija

OPIS
Veličina tijela: 11,5 do 15 cm
Težina tijela: 15 g
Vrlo šareno tijelo krase zelen gornji dio, crvena glava, tirkizno područje oko glave, ljubičasta prsa i žuti donji dio. Glava kod podvrsti može biti crna, crvena ili žuta. Ženke nisu žarkih boja kao mužjaci.

STANIŠTE
Savane, šume, livade

PREHRANA
U prirodi: sjemenke
U zoo vrtu: sjemenke

RAZMNOŽAVANJE
Partnerstvo započinje nakon rituala udvaranja, mjesecima prije gniježđenja. Gnijezdo grade u šupljinama stabala. Ženke mogu imati dva legla od 4 do 8 jaja, u jednoj sezoni. Oboje u paru inkubiraju jaja i brinu se za mlade.

NAČIN ŽIVOTA
Većinu vremena provode u visokim travama, u potrazi za sjemenkama.

GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih podataka

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: nema dostupnih podataka
U zoo vrtu: 8 godina

UGROŽENOST
NT – niskorizična vrsta

ZANIMLJIVOSTI
Opasnost im predstavlja gubitak hrane zbog značajne ispaše stoke.

LITERATURA
http://www.arkive.org/gouldian-finch/erythrura-gouldiae/
http://www.petuniversity.com/birds/canaries-finches/gouldian-finches.htm