GAVRAN (Corvus corax)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: VRAPČARKE (Passeriformes)
Porodica: VRANE (Corvidae)

RASPROSTRANJENOST
Sjeverna hemisfera

OPIS
Dužina tijela: 51–69 cm
Težina: 0,7–1,6 kg
Raspon krila: 120 cm
Velike crne ptice sa klinastim repom.

STANIŠTE
Brdovita područja, planinske šume, stjenovita obala mora, područja tundre, ravnice i pustinje.

PREHRANA
U prirodi: mali sisavci , ptičja jaja, kukci, crvi, strvine, žitarice, voće i bobičasti plodovi.
U zoo vrtu: miševi, jednodnevni pilići, voće, zob, sušeni kukci, orašasti plodovi

RAZMNOŽAVANJE
Polažu od 3-7 jaja koja liježu u intervalima od 1-2 dana; inkubacija traje 20-25 dana. Oba roditelja brinu o mladima koji nauče letjeti sa 5-7 tjedana. Spolnu zrelost postižu sa 3 godine starosti.

NAČIN ŽIVOTA
Žive u parovima ili pojedinačno, ali ako nema dovoljno resursa onda žive i u skupinama. Migracija kod ove vrste nije zabilježena, ali populacije koje žive na rubovima mogu promijeniti lokaciju u slučaju ekstremnih uvijeta za život.
Gnijezdo rade u pukotinama stijena, rjeđe u krošnjama drveća, a čine ga suhe grančice povezane vunom i konjskom dlakom . U izradi sudjeluju oba roditelja.

GRABEŽLJIVCI
Velike ptice grabljivice, sove, kune

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: oko 13 godina
U zoo vrtu: 44 godine

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI
Prilikom „svadbenog plesa“ i mužjak i ženka izvode različite akrobacije.
Legu po 5 modro zelenih jaja sa smeđe – crnim točkicama.
Najinteligentnije su ptice.

LITERATURA
http://www.iucnredlist.org/details/106005797/0
http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Corvus_corax/