GAK (Nycticorax nycticorax)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE(Aves)

Red:VESLONOŠKE (Pelecaniformes)

Porodica: ČAPLJE (Ardeidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Europa, Azija, Afrika, Sjeverna i Južna Amerika

 

OPIS
Dužina tijela: 56-65 cm

Težina tijela: 278–1100g

Raspon krila: 105-112 cm

Mala crno-bijelo-siva ptica iz porodica čaplji, specifičnog „pogrbljenog“ držanja, relativno kratkog kljuna te crnog perja na glavi što nalikuje crnoj kapi, uz bijelo perje kukme. Ženke su manje i laganije od mužjaka. Mladunci imaju točkasto i isprugano smeđe, sivo ili žućkasto perje.

 

STANIŠTE
Vrlo raznolika staništa u područjima sa slatkom, boćatom ili slanom vodom. Nastanjuju dijelove s vodenom vegetacijom ili šumovite rubove plitkih rijeka, potoka, jezera i močvara. Posjećuju i naseljena područja, hraneći se u rižinim poljima, umjetnim jezerima i ribnjacima.

 

PREHRANA
U prirodi: oportunist – hrani se različitim vrstama riba, žaba, guštera, kukcima i njihovim ličinkama, rakova, mekušaca, jajima, manjim sisavcima
U zoo vrtu: papalina, goveđe meso, mrkva, jaja, uni patee, bezkralješnjaci, pilići, miševi, babuška

 

RAZMNOŽAVANJE
Smatra se da su monogamni i imaju jedno leglo po sezoni. Sezona parenja nastupa ovisno o regiji, ali općenito u proljeće u umjerenim širinama i tijekom kišne sezone u tropskim i suptropskim krajevima. Kolonijalne su, ponekad se gnijezde u vrlo velikim kolonijama od gotovo 2500 pa sve do 6000 gnijezda i ponekad uz druge vrste čaplji. Gnijezde se na različitim mjestima, uključujući drveće, grmlje i litice, pa čak i na tlu. Položaj gnijezda je promjenjiv i može se mijenjati svake godine. Na istom stablu se primjerice može pronaći 20-30 gnijezda. Uglavnom nesu 3-5 jaja svjetlo zelene do plavkasto-zelene boje, o jajima se brinu ženke, dok se o mladima brinu oba roditelja. Inkubacija traje 21-24 dana. Mladunci opernate za 40-50 dana, a spolno su zreli nakon 2-3 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA
Žive u velikim kolonijama tijekom cijele godine, ponekad i s drugim vrstama. Hrani se noću te tako izbjegava natjecanje za hranu s drugim vrstama ptica koje žive na istom staništu. Za hladnih dana mladunci ostaju u gnijezdu privijeni jedni uz druge i jako su agresivni prema pridošlicama. Gak je ptica selica.

 

GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih informacija

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi :  do 21 godine
U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Gak za svoje ime može zahvaliti glasanju koje podsjeća na izgovaranje riječi «gaak». Krajem šezdesetih godina 20. stoljeća primijećen je pad mnogih populacija ove vrtse, koji su pripisani uporabi insekticida DDT-a.

 

LITERATURA 

Martínez-Vilalta, A., Motis, A. & Kirwan, G.M. (2019). Black-crowned Night-heron (Nycticorax nycticorax). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/52707)

https://www.iucnredlist.org/species/22697211/86447085

Jelovnik Zoo vrta