GABONSKA LJUTICA (Bitis gabonica)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Squamata

Porodica: Viperidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sub-saharska Afrika

 

OPIS

Duljina tijela : 1,2 do 2,2 m

Težina tijela: 7 do 10 kg

Najveće su ljutice pa imaju i najveće, do 5 cm duge očnjake. Imaju trokutastu glavu s rogovima na prednjem kraju. Sredinom glave i sa svake strane ima tamne uzorke. Boja tijela, odnosno ljusaka je smeđa do smeđe-roza, a tamniji uzorci su karakteristični, složeni i simetrični. Takvo obojenje uklopilo ih je u okoliš, odnosno šumsko tlo na kojem su gotovo nevidljive.

 

STANIŠTE

Tropske šume i ostala vlažna tropska staništa

 

PREHRANA

U prirodi: manji sisavci i rjeđe oni srednje veličine, poput antilope

U zoo vrtu: miševi i štakori sukladno veličini životinje

 

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavanje je istraženo u zatočeništvu. Sezona parenja je za kišnih sezona, tako da ih u zatočeništvu na parenje može potaknuti često škropljenje vodom. Ženka je tada nemirna te podiže rep, a time mužjaku daje do znanja da je spremna na parenje. Živorodne su te nakon 7 mjeseci gestacije rađaju 30 do 40 mladih.

 

NAČIN ŽIVOTA

Samotnjačke su i noćne životinje. Najaktivnije su suton, kada izlaze iz skrovišta i odlaze u potragu za plijenom. Kada pronađu dobro mjesto nepomično miruju i čekaju da plijen dođe blizu. Zbog boje ih plijen ne može raspoznati od okoliša. Bez obzira što su kratke i robusne, plijen mogu uhvatiti izrazito brzim trzajem.

 

GRABEŽLJIVCI

Zbog zaštitne obojenosti nema poznatih predatora

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema podataka

U zoo vrtu: 18 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Mlade ljutice ne znaju kontrolirati količinu ispuštenog otrova pa ispuštaju sav koji imaju što ih čini izrazito opasnima.

 

LITERATURA

http://animaldiversity.org/accounts/Bitis_gabonica/

Jelovnik Zoo vrta