EUROPSKI ŽDRAL (Grus grus)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)
Red: ŽDRALOVKE (Gruiformes)
Porodica: ŽDRALOVI (Gruidae)

RASPROSTRANJENOST
Europa, Azija, Afrika

OPIS
Duljina tijela: 100-130 cm
Raspon krila: 180-240 cm
Težina: 3-6,1 kg
Boja perja je svijetlo siva. Glava i vrat su crni, sa bijelom prugom u području očiju koja se proteže na gornji dio leđa. Kruna glave im je gola i crvene boje. Nijansa sive je najtamnija na leđima, krilima i na prsima.

STANIŠTE
Plitke močvare, cretovi, močvarne, šumske čistine, rižina polja

PREHRANA
U prirodi: korijenje i izdanci trave, gomolji, lišće usjeva, bobice, žitarice, grašak, kukci, ličinke kukaca, puževi, pauci, žabe, gušteri, zmije, mali sisavci, ribe, povremeno jaja i mlade ptice

RAZMNOŽAVANJE
Monogamna su vrsta i u istom paru ostaju cijeli život. U slučaju da jedan partner ugine, drugi partner tek iduće sezone počinje udvarati novom partneru.
Iako imaju istog partnera, uoči svake sezone parenja dolazi do prepoznatljivog „svadbenog plesa“ koji kod parova više služi u svrhu međusobnog dokazivanja privrženosti, nego samo zavođenje. Ples izvode tako da i mužjak i ženka visoko skaču u zrak s raširenim krilima i proizvodeći glasan zvuk. Zajedno se kreću ravno, u zavojima, približavaju se i udaljavaju jedan od drugog, hodaju normalno ili se pak savijaju u koljenima, pomiču glavu, klanjaju se, izvode piruete ili se nabacuju različitim materijalima. Ženka glasanjem poziva mužjaka na parenje.
Jaja polažu u svibnju, često se u vrijeme gniježđenja znaju premazivati blatom kako bi bili što neprimjetniji kada sjede na jajima. Gnijezda rade u blizini vode i koriste isto gnijezdo više sezona. Polažu najčešće 2 jaja (rijetko 3 ili 4). Inkubacija traje oko 30 dana i u njoj sudjeluju oba partnera, ali najviše ženka. Vrlo su agresivni u vrijeme inkubacije i kada imaju mlade.
Mladi su vrlo bespomoćni, ali su u stanju „otpuzati“ od opasnosti već nekoliko sati nakon što se izlegnu. Vrlo brzo mogu plivati, a već 24 h nakon izlijeganja mogu trčkarati za roditeljima. Nakon 9 tjedana mogu letjeti na kratke udaljenosti. U vrijeme dok imaju mlade, odrasle ptice se mitare. Spolno zreli postaju u dobi između 3 i 6 godina.

NAČIN ŽIVOTA
Migratorna je vrsta. Obiteljske skupine počinju seliti u srpnju, ali većina ih se seli u rujnu. Početkom ožujka se počinju vraćati nazad. Vrlo su društvene i sele se u velikim jatima od 10-50 pa sve do 400 jedinki u jatu. Parovi koji imaju mlade u to vrijeme žive solitarno. Dnevne su životinje koje se preko dana hrane, a noći provode odmarajući se u jatu.
GRABEŽLJIVCI psi, lisice

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: do 30 godina
U zoo vrtu: do 43 godine
UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI
Prije migracije se mitare i u potpunosti izgube perje. Potrebno im je 6 tjedana da novo perje izraste.

LITERATURA
http://www.iucnredlist.org/details/106002794/0
http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=2794