EUROPSKI BIZON (Bison bonasus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PARNOPRSTAŠI (Artiodactyla)

Porodica: ŠUPLJOROŠCI (Bovidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Srednja i istočna Europa

 

OPIS

Duljina tijela: 2,1-3,5 m

duljina repa : 30-60 cm

Visina u grebenu : 150-200 cm

Težina: 300-540 kg (ženke); 400-920 (mužjaci)

Imaju kraće krzno, tamno smeđe boje. Oba spola imaju rogove

 

STANIŠTE

Šumovita područja

 

PREHRANA

U prirodi: drveće, trava, šaš, mahovina, gljive

U zoo vrtu: peleti, mrkva, kruh, brst

 

RAZMNOŽAVANJE

Razdoblje parenja je od kolovoza do listopada. Mužjaci se počinju kretati između grupe ženki i traže plodne ženke. Udvaranje traje jedan dan nakon kojega nastupa parenje. Mužjaci se zadržavaju uz ženke kako bi ih spriječili da se vrate u stado i sprečavaju drugim mužjacima da im priđu i da ih oplode. Nakon oplodnje ženka se vraća u svoje stado. Nakon 9 mjeseci, koliko traje gravidnost, ženke se odvajaju od stada i okote jedno mlado. Mlado se može kretati nekoliko sati nakon okota. Sišu godinu dana, ali ako majka nema novo leglo onda se dojenje može i produžiti.

Spolno zreli postaju nakon 3 do 4 godine života.

 

NAČIN ŽIVOTA

Ponašanje bizona varira sezonski. Zimi se skupljaju u velike skupine i zadržavaju se blizu izvora hrane, pogotovo sjenika koje su im ljudi napravili. Zimske skupine potroše 60% dana za odmor, 30% za hranjenje, a 10% a kretanje. Većinom se zadržavaju uz vodu jer im je konzumacija vode izrazito važna (iako potreba varira s temperaturom i vlažnošću). Tijekom zime bizon vodu unosi u organizam konzumiranjem snijega ili pak razbija led kak bi došao do vode.

Kad se led otopi, bizoni se podijele u skupine od 20ak jedinki. Te se grupe razlikuju u 2 vrste. U jednoj su odrasli mužjaci, a u drugim su ženke s mladima . Odvojene grupe održavaju u vrijeme razmnožavanja, nakon toga se ponovno spajaju. Mješovite skupine imaju raspon teritorija od oko 4600-5600 ha, s velikim preklapanjima različitih skupina.

Ljeti skupine troše oko 60% vremena na hranjenje, 32% za odmor i 8% za kretanje. Članovi grupe imaju tendenciju da se sinkroniziraju u svojim aktivnostima.

 

GRABEŽLJIVCI

Vuk

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 27 godina

U zoo vrtu: oko 30 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Manji su od svojih američkih rođaka, ali imaju nešto veće rogove i rep.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/2814/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Bison_bonasus/

http://www.ultimateungulate.com/artiodactyla/bison_bonasus.html