EUROPSKA DIVLJA MAČKA ( Felis silvestris silvestris)

SISTEMATIKA 

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: ZVIJERI (Carnivora)

Porodica: MAČKE (Felidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Europa

 

OPIS   

Dužina tijela:

55-65 cm

Dužina repa:

27-32 cm

Težina:

mužjaci teže do oko 7 kg, a ženke do 5 kg

 

Divlja se od domaće mačke razlikuje obojenošću krzna,nešto kraćim repom i robusnijom građom . Isto tako divlja mačka ima nešto širu glavu te dulje noge. Krzno joj je neujednačeno sivo , prošarano tamnom uzdužnom linijom duž hrpta te poprečnim prugama po trbuhu i leđima. Na vratu je dlaka žućkasta dok je trbuh sivo žute boje. Rep joj je kraći u odnosu na domaću mačku no lako je prepoznatljiv po crnim krugovima kao i crnim vrhom.  Mužjak je nešto veći od ženke.

 

STANIŠTE

Bjelogorične šume  (Na prostoru Republike Hrvatske nalazimo je u gotovo svim staništima, bez obzira na nadmorsku visinu. Izuzetak su jadranski otoci gdje ih nema.)

 

PREHRANA

U prirodi: sitniji glodavci, puhovi, zečevi, pojedine vrste ptica, ponekad sitniji predstavnici zvijeri iz porodice kuna, a rjeđe napada srneću lanad

U zoo vrtu: meso, jednodnevni pilići, miševi, prepelica

 

RAZMNOŽAVANJE

Pare se jednom godišnje (veljača-ožujak). Mužjaci i ženke dozivaju se glasnim mijaukanjem, a ženke obilježavaju teritorij prskanjem urina po stablima i stijenama kako bi privukle mužjaka. Parenje se odvija po noći. Ženka je gravidna 56-65 dana i omaci 2-3 (do 5) mačića koji su prvih 12 dana slijepi. Nakon perioda sisanja od 6 tjedana majka mačićima počinje donositi plijen na kojem se uče kako loviti. Brigu o leglu vodi samo ženka. Mladi postaju spolno zreli s 10 mjeseci.

 

NAČIN ŽIVOTA

Divlja je mačka obično aktivna noću, a danju bira skrovita mjesta za svoje dnevno odmorište koje se često nalazi na tlu ispod neke prirodne nadstrešnice, primjerice žilišta većeg stabla. Tamo se skriva i za vrijeme vremenskih nepogoda, pa u tako odabranom skrovištu može proboraviti i duže vrijeme, zimi ponekad i po nekoliko dana.

Ima vrlo dobro razvijena sva osjetila, a posebice vid. Zahvaljujući tome dobro se snalazi i u gotovo potpunom mraku.

Živi samački sve do razdoblja parenja.

 

GRABEŽLJIVCI

lisica, ris, vuk, ptice grabljivice

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 15 godina

U zoo vrtu: 15 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

U Hrvatskoj je divlja mačka strogo zaštićena.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Felis_silvestris/

https://www.iucnredlist.org/species/60354712/50652361

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2009): Handbook of the Mammals of the World Vol. 1. Carnivores.  Lynx Edicions, Barcelona