EMU (Dromaius novaehollandiae)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: NOJEVKE (Struthioniformes)

Porodica: KAZUARI, EMUI (Casuariidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Australija.

 

OPIS

Visina: 1.5 -1.9 m.

Težina: 30 – 55 kg.

 

Ženka je slična mužjaku, ali teža i često se čini tamnija, svijetloplave kože lica. Mladunci su puno tamnije boje nego ženke, pogotovo područje glave i vrata.

 

STANIŠTE

Nastanjuju raznolika područja, od šuma do otvorenih prostora, na različitim nadmorskim visinama, uz obalu ili u unutrašnjosti. Izbjegavaju gusto naseljena područja.

 

PREHRANA

U prirodi: sjemenke, plodovi, izdanci biljaka, trave i kukci.

U zoo vrtu: povrće, voće, brst.

 

RAZMNOŽAVANJE

Gnijezde se u šikarama i šumovitim predjelima. Pare se u prosincu i siječnju, a jaja nesu u travnju i svibnju. Gnijezdo grade mužjaci i ono je obično plitka udubina u tlu, široka 1 − 2 m i prekrivena lišćem, grančicama i travom. Nesu najčešće 5 − 15 jaja, najviše 24. Inkubacija traje 48 − 56 dana. Mužjaci također sjede na jajima i u periodu kada sjede na jajima ne hrane se, ne piju vodu i ne vrše nuždu. U tome im pomažu masne naslage iz kojih dobivaju energiju. Brigu za mladunce u potpunosti preuzimaju mužjaci. Spolno su zreli nakon 2 − 3 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA

Raznovrsna prehrana im omogućuje brz rast i razmnožavanje, ali zbog nedostupnosti hrane te ponekad i vode na istom području tijekom godine, primorani su na selidbe. U sušnim dijelovima Australije često prelaze po nekoliko stotina kilometara. Emui imaju jednu važnu prilagodbu na ovakav način života − kada imaju hrane u izobilju nagomilavaju velike količine masti, što im omogućuje preživljavanje u nadolazećim selidbama.

 

GRABEŽLJIVCI

Dingo.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U divljini: do 10 godina.

U zatočeništvu:  15 do 20 godina.

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI

Trčeći mogu postići brzinu od 50km/h.

Dobri su plivači.

Glasanje mužjaka često zvuči kao da izgovaraju «e-muu» što se može čuti na velike udaljenosti, a ženke proizvode zvukove slične bubnjanju.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Dromaius_novaehollandiae/

https://www.iucnredlist.org/species/22678117/131902466

Folch, A., Christie, D.A. & Garcia, E.F.J. (2019). Common Emu (Dromaius novaehollandiae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/52404 )

Jelovnik Zoo vrta