EKLEKTUS PAPIGA (Eclectus roratus)

SISTEMATIKA

Razred: Aves

 Red:Psittaciformes

Porodica: Psittacidae

 

RASPROSTRANJENOST

Australija, Indonezija, Nova Gvineja, Solomonsko otočje

 

OPIS

Duljina tijela: 35-42 cm

Težina: 355-615 g

Postoji spolni dimorfizam. Mužjaci su svjetlo zelene boje s plavim ili crvenim repom i krilima i imaju crveno-narančasti kljun s gornje strane. Ženke imaju crvenu glavu, plavi vrat i krila i ljubičasto-crvena leđa. Kljun im je crn.

 

STANIŠTE

Šumovita staništa od obale do planinskih područja, uključujući mangrove, slatkovodne, guste šume, plantaže, ali najčešće u primarnim nizinskim šumama

 

PREHRANA

U prirodi: voće, orašasti plodovi, lišće

 U zoo vrtu: miks sjemenki za papige, peletirana hrana za papige , voće i povrće

 

RAZMNOŽAVANJE

Gnijezde se u rupama visokih stabala, uglavnom na čistini ili rubu šume. Nesu 1-2 jaja, koja  inkubiraju do 26 dana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Ove ptice većinu svog vremena posvećuju sakupljanju hrane, hranjenju i odmaranju. Vrlo su društvene ptice i formiraju jata u svrhu uspješnijeg razmnožavanja i pronalaska hrane. Dok brane svoj teritorij, djeluju agresivno i pokazuju otvoren kljun kao način zastrašivanja. Poznate su kao glasne, bučne ptice.

 

GRABEŽLJIVCI

Sivi sokol (Falco peregrinus) i riđa ćukuša (Ninox rufa)

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 40-50 godina

U zoo vrtu: 23-28 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ove papige imaju izraziti seksualni dimorfizam što inače nije tipično za papige.  

 

 LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Eclectus_roratus/

Collar, N., Kirwan, G.M. & Boesman, P. (2019). Eclectus Parrot (Eclectus roratus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/54555 )

Jelovnik Zoo vrta