U povodu obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa, 2. veljače, Zoološki vrt grada Zagreba u subotu i nedjelju priprema edukaciju posvećenu biološkoj raznolikosti močvara.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se na dan kad je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana tzv. Ramsarska konvencija, ugovor koji zemljama potpisnicama daje okvir za djelovanje te međunarodnu suradnju u zaštiti i odgovornom korištenju močvara.

Na koji način klimatske promjene utječu na močvarna staništa i njihov živi svijet, kakav je utjecaj močvarnih staništa na čistoću vode i stabilnost klime, životne uvjete biljnog i životinjskog svijeta, ljudi…što sve čovjek dobiva od močvara? Samo su neka od pitanja na koja će vam edukatori dati odgovor.

U sklopu edukativnog programa “Egzotična zima” upoznajte predstavnike močvarnih staništa i saznajte brojne informacije o njima. U Tropskoj kući istražite različte preparate koji otkrivaju brojne zanimljivosti o kubanskim krokodilima, močvarnim antilopama, lažnim gavijalima te različitim vrstama ptica močvarica. Digitalnom lupom promotrite i istražite živahne astečke rakušce te golom oku nevidljiv živi svijet močvara.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba također možete upoznati i pojedine životinjske vrste koje žive na močvarnim područjima, a to su: 

–  PATULJASTI VODENKONJ

– AFRIČKA DVODIHALICA

– FILIPINSKI KROKODIL

– NILSKI KROKODIL

– ZELENA ANAKONDA

– ŽUTA ANAKONDA

– CUVIEROV PATULJASTI KAJMAN

– KINESKI KROKODILSKI GUŠTER

– KUDRAVI NESIT (DALMATINSKI PELIKAN)

– KAPIBARA

Edukativni programi “Egzotične zime” održavaju se vikendom od 11 do 15 sati u Tropskoj kući Zoološkog vrta.