EGIPATSKI LETIPAS (Rousettus aegyptiacus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI  (Mammalia)

Red: ŠIŠMIŠI (Chiroptera)

Porodica: Pteropodidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverna Afrika, jugozapadna Azija, Iran, Pakistan, Cipar

 

OPIS

Duljina tijela: mužjaci 14-19,2 cm; ženke 12,1-16,7 cm

Težina: 80-170 g

Boja tijela je od tamno smeđe do sive boje. Trbušni dio krzna je kod oba spola svijetliji nego leđni dio. Dio krzna oko vrata je blijedo žut do narančast. Nema razlike u obojenju između spolova, ali kod mužjaka je krzno na grlu nešto kruće nego kod ženki. Oči su im velike. Menbrana za let je tamno smeđe boje.

 

STANIŠTE

Tropske kišne šume

 

PREHRANA

U prirodi: voće

U zoo vrtu: voće

 

RAZMNOŽAVANJE

Poligamna su vrsta i imaju dvije sezone parenja u godini, od proljeća do ljeta i zimi. Mladi se rađaju na kraju sezone. Ženka najčešće rađa samo jedno mlado iako se povremeno mogu okotiti i blizanci. Ženke su gravidne između 3,5 i 4 mjeseca. Mladi se rađaju potpuno goli i s mliječnim zubima. Mladi sišu 6 do 10 tjedana, a potpuno zreli postaju sa 9 mjeseci i tada im više nije potrebna majčina briga. Mladi su sposobni letjeti između 63. i 70. dana starosti, a spolno zreli postaju s oko 15 mjeseci starosti. Nakon što postanu spolno zreli, mladi mužjaci okupljaju vlastite skupine, a ženke im se pridružuju.

 

NAČIN ŽIVOTA

Žive u skupinama različitih veličina, u rasponu od malih kolonija od 20 do 40 članova pa sve do velikih kolonija od 9000 članova. Aktivni su u sumrak i noću. Tijekom dana se sakrivaju u spiljama ili ruševinama, dok se manje kolonije mogu vidjeti i u šupljinama drveća. U vrijeme razmnožavanja mužjaci stvaraju prvostupničke skupine, a ženke rodiljne skupine. Kad su u spiljama, šišmiši su blizu jedan drugome kako bi smanjili utjecaj temperaturnih oscilacija.

 

GRABEŽLJIVCI

Drugi šišmiši, sokol, zmije, ljudi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 8-10 godina

 U zoo vrtu: do 25 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Kada se hrane, voćku drže čvrsto uz sebe kako je drugi šišmiši ne bi oteli.

 

LITERATURA

http://www.iucnredlist.org/details/29730/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Rousettus_aegyptiacus/

Jelovnik Zoo vrta