Ovaj smo tjedan trebali biti domaćini EAZA Conservation Foruma, velike europske konferencije o zaštiti životinjskih vrsta i njihovih staništa.

Riječ je o iznimnoj časti i povjerenju koje nam je ukazalo Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija – inicijator ove konferencije.

Nažalost, konferencija je zbog pandemije novog koronavirusa otkazana i naš višegodišnji trud nije zaključen susretom s kolegama iz drugih dijelova Europe u Zagrebu.

Drago nam je bar što naše projekte zaštite prirode kontinuirano prate putem interneta i one najzanimljivije dijele sa svima kojima je zaštita prirode i ljubav i posao.

U nastavku teksta saznajte više o projektu zaštite čovječje ribice (Proteus anguinus) te besplatno preuzmite brošuru!

Naziv projekta : PROTEUS – Projekt zaštite čovječje ribice (Proteus anguinus)

Partneri : Hrvatsko herpetološko društvo HYLA, Hrvatsko društvo za biološka istraživanja HDBI, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu

Godina početka projekta : 2013.

Status : Aktivan

Sažetak projekta :

Čovječja ribica (Proteus anguinus) jedna je od najneobičnijih vodozemaca, koja svojim prilagodbama, načinom života i staništem predstavlja jedinstven svijet krša. Nastanjuje podzemne tokove krških špiljskih sustava te je njeno istraživanje izuzetno zahtjevno i kompleksno. Kao stanovnik čistih voda, indikator je stanja okoliša i kompletnog ekosustava. Svrha projekta je određivanje rasprostranjenosti te brojnosti populacije u Hrvatskoj.

Držanjem jedinki u Zoološkom vrtu omogućen je uvid u način prehrane, mogućnost potencijalnog uzgoja vrste te bolesti koje ih ugrožavaju. Zaštitom čovječje ribice štiti se i veliki broj manje poznatih špiljskih vrsta koje dijele stanište s čovječjom ribicom.

PREUZMI BROŠURU: ČOVJEČJA RIBICA