Konferencija o zaštiti životinja i njihovih staništa EAZA Conservation Forum 2024. održana je u češkoj Ostravi.

Četverodnevni program obuhvatio je 14 sjednica, 25 predavanja, 4 radionice i mnogobrojne sastanke o učinkovitim načinima očuvanja ugroženih životinjskih vrsta. Na tu su temu prikazana i tri filma.

Konferencija čiji je organizator bio Zoo Ostrava, okupio je 130 predstavnika zooloških vrtova, akvarija i organizacija za očuvanje prirode i okoliša iz 30 zemalja.

Naši djelatnici svojim su aktivnostima dali vrijedan doprinos konferenciji.

Vodili su radionicu Inicijative za očuvanja europskih vrsta koja se bavila ulogom zooloških vrtova i akvarija u očuvanju europskih životinjskih vrsta.

Predavanje o napretku u očuvanju riječne kornjače u Hrvatskoj ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Ivan Cizelj održao je u suradnji s Dragicom Šalamon (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Anom Štih Koren (Udruga Hyla) i Majom Lukač (Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Predstavljen je i projekt LIFE for Mauremys u kojem, uz Zoološki vrt Grada Zagreba, sudjeluju Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske vode, Udruga Hyla i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Uspjesi koje projekt bilježi, daju nadu u svijetlu budućnost riječne kornjače, trenutačno jednog od najugroženijih gmazova u Europi.

Predavanje je jasno pokazalo koliko je važno udruživanje znanja i resursa različitih institucija radi postizanja značajnih rezultata u očuvanju ugroženih vrsta životinja, te koliki doprinos zoološki vrtovi mogu dati uzgojem životinja autohtonih vrsta u svrhu ojačavanja njihovih ugroženih populacija u prirodi.