DVOBOJNI GOLUB (Ducula bicolor)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: GOLUBOVKE (Columbiformes)
Porodica: GOLUBOVI (Columbidae)

RASPROSTRANJENOST
Obalno područje Jugoistočne Azije

OPIS
Dužina tijela: 35-42 cm
Težina tijela: 365-510 g
Tijelo mu je bijele boje, manje-više prošaran i žutom, rep i vrhovi krila su crne boje, kljun je siv ili plavkast s tamnijim vrhom, noge su sivkasto plave.

STANIŠTE
Obalne šume, mangrove, plantaže kokosa

PREHRANA
U prirodi: jedu voće, najčešće divlje smokve i divlje orašaste plodove.
U zoo vrtu: povrće, lisnato povrće, kuhana riža, svježi sir, jaja, kuhani kukuruz, peleti za mekokljunce, jajčana hrana za ptice, zrnata hrana za ptice, voće, ličinke brašnara, cvrčci, skakavci

RAZMNOŽAVANJE
Vrijeme razmnožavanja ovisi o području na kojem obitavaju. Može se odvijati od prosinca do ožujka, u travnju ili kolovozu. Razmnožavaju se u kolonijama na otočićima. Uglavnom nesu jedno do dva jaja.

NAČIN ŽIVOTA
Gnijezde se na manjim otocima dalje od obale, ali često posjećuju obalna područja i velike otoke u potrazi za hranom. Većinom se hrane na drveću.

GRABEŽLJIVCI
Majmuni, cibetke, vjeverice

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: nema dostupnih podataka
U zoo vrtu: 20 godina

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI
Sposobni su progutati ogromne komade voća s krupnim sjemenkama koje izbacuju nakon što pojedu pulpu.

LITERATURA
http://www.iucnredlist.org/details/106002743/0
http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=2743