U suradnji s Etnografskim muzejom nastavljamo  zajedničke edukativne aktivnosti na temu svilarstva. Izložba koju smo postavili 2016. godine je sad u putujućem formatu i dio izložbenog postava trenutno je u Domu za starije osobe Sveti Josip (8.11.2021.-31.1.2022.), gdje ćemo, ukoliko će situacija dozvoljavati, u 12. mjesecu održati i predavanja za štićenike.

 

Izložba “Dvije stanice na hrvatskom putu svile”  tematizira porijeklo i praksu svilarstva i svilogojstva na području Hrvatske – u Konavlima, Dalmatinskom zaleđu, Slavoniji i Posavini.

U svom izvornom obliku, funkcionirala je kao sadržajna dopuna izlošcima u stalnom postavu Etnografskog muzeja, u okviru pedagoškog projekta “Dvije stanice na hrvatskom putu svile”, realiziranog u suradnji Etnografskog muzeja i Zoološkog vrta grada Zagreba, 2016/17. godine. Osnovne aktivnosti obuhvatile su niz odgojno-obrazovnih programa (izložbe i tematska  vodstva, predavanja, prezentacije i radionice) vezanih uz uzgoj dudovog svilca te domaću proizvodnju i uporabu svilene niti.

Ovom prilikom, postav je „putujući“ – sužen na informativni dio, uz poziv na što skoriji posjet našim ustanovama i doživljaj hrvatskog puta svile – uživo.

U korak s protuepidemijskim mjerama i preporukama smanjenog kretanja, posebice kada su u pitanju osobe treće životne dobi, djelatnici Etnografskog muzeja su izašli u zajednicu naših sugrađana, štićenika Doma za starije osobe Sveti Josip u Zagrebu, i razigrali im svakodnevicu malo poznatom pričom o kraljici među tkaninama – svili, njezinom porijeklu te tradicijskom uzgoju dudova svilca i preradi te uporabi domaće svilene niti na području Hrvatske.

Ako okolnosti dopuste, uz izložbu će biti održana i predavanja/radionice, u suradnji s partnerom programa, ,,Dvije stanice na hrvatskom putu svile” (2016/17.), Etnografskim muzejom.