Zoološki vrt grada Zagreba slijedi svoju misiju predanog rada na edukaciji građana te istraživanju i zaštiti prirode. Jedna je to i od obaveza proizašla iz članstva u Europskom udruženju zooloških vrtova i akvarija (EAZA), koje okuplja sve ozbiljne institucije koje se bave držanjem i zaštitom životinja.
Brojne su aktivnosti kojima se osigurava postizanje zadanih ciljeva, a jedna od njih je i rad u sklopu TAG-ova (Taxon Advisory Group), čija je zadaća praćenje populacija određenih životinjskih vrsta i skupina koje drže institucije članice Udruge. TAG-ovi okupljaju neke od najboljih europskih stručnjaka.

Ove smo godine ponosni domaćini godišnjeg sastanka EAZA-ine TAG grupe za male sisavce. Ovo događanje okuplja nekoliko desetaka stručnjaka iz svih dijelova Europe, koji kontinuirano rade na povećanju dobrobiti i kvalitete rada sa životinjama te na očuvanju bioraznolikosti.

Izuzetno smo ponosni i na našu kuratoricu za sisavce, Dijanu Benetu, koja je od ove godine na poziciji zamjenika voditelja TAG grupe za male sisavce. Sigurni smo da će opravdati povjerenje europskih stručnjaka i Eaze.

Osim prilike za izmjenu znanja i iskustva i donošenja novih planova aktivnosti, posebice vezano za rad na projektima zaštite, ovakva su događanja idealna za predstavljanje prirodnih ljepota i bogatstva bioraznolikosti zemlje domaćina. Izuzetno smo zahvalni svim partnerima koji su nam omogućili da u sklopu programa predstavimo i nekoliko posebnosti Hrvatske: nacionalne parkove Plitvička jezera i Paklenica, spilju Grabovača, Slatkovodni akvarij Akvatika i Muzej krapinskih neandertalaca.

Da smo dobri domaćini ovakvim događanjima, potvrdili smo već nekoliko puta, održavanjem sastanaka TAG grupe za gmazove, Trening grupe, a s ponosom iščekujemo i 2020. kada ćemo ugostiti jednu od najvažnijih konferencija Eaza udruženja – CONSERVATION FORUM. Zagreb će biti i mjesto povezivanja i umrežavanja na kojem će više od 200 europskih stručnjaka iz različitih institucija koje se bave zaštitom prirode donijeti nove odluke, inicijative i smjernice za zaštitu najvećeg bogatstva našeg Planeta – bioraznolikost.