DIVOVSKI ŽOHAR (Blaberus giganteus)

SISTEMATIKA

Razred: Insecta

Red: Blattodea

orodica: Blaberidae

 

RASPROSTRANJENOST

Srednja i Južna Amerika.

 

OPIS

Veličina tijela: od 4 – 7.5 cm

Ženke su svjetlije i veće od mužjaka. Imaju oblo i glatko tijelo te duge noge prilagođene trčanju.

 

STANIŠTE

Šume, špilje.

 

PREHRANA

U prirodi: strvinari i svejedi, raznolika hrana organskog podrijetla.

U zoo vrtu: voće, povrće, zobene pahuljice, briketi.

 

RAZMNOŽAVANJE

Vrsta je često vezana uz šišmiše pa se ženke kada su spremne na parenje, kreću u više šupljine ili grane stabla kako bi bile bliže šišmišima odnosno njihovom izmetu – guanu. Ženke lijegu jaja u većim nakupinama, a nakon što se mladi izlegnu tijekom razvoja prolaze nekoliko faza presvlačenja.

 

NAČIN ŽIVOTA

Društvene su i teritorijalne životinje, a u nekim staništima, poput šupljina u stablu, čak i uspostavljaju hijerarhiju. Noćne su životinje, a tijekom dana miruju na suhim i sigurnim mjestima.

 

GRABEŽLJIVCI

Mravi, ptice.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 2 godine.

U zoo vrtu: : 2 godine.

 

UGROŽENOST

Nije procijenjena.

 

ZANIMLJIVOSTI

Stanište često dijele sa šišmišima te imaju stalan izvor hrane – guano.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Blaberus_giganteus/classification/ 

http://eol.org/pages/1075061/details

Upute za insektarij 2015.