DIVOVSKI MRAVOJED (Myrmecophaga tridactyla)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI  (Mammalia)

Red:  KREZUBICE (Pilosa)

Porodica: MRAVOJEDI (Myrmecophagidae)

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA          

Ariel i Oliver

RASPROSTRANJENOST   

Središnja i Južna Amerika

 

OPIS   

Veličina tijela: 1000 do 1400 mm

Veličina repa : 600-900 mm

Težina tijela: 22-45 kg

Najveća su vrsta mravojeda. Lubanja i njuška su izdužene, a oči i uši su male. Nemaju zube, a dugi jezik, prekriven kukicama, mogu isplaziti preko 60 cm. Rep je dug skoro kao i tijelo te kitnjast. Krzno je gusto i sve duže prema repu. Na prednjim nogama imaju vrlo duge kandže, a prilikom kretanja se oslanjaju na zapešća.

 

STANIŠTE 

Močvare, šume, travnjaci, ruralna područja.

 

PREHRANA       

U prirodi: mravi, termiti, ličinke, voće

U zoo vrtu: kašica brašnara, mesa, voća ,jaja i treseta

 

RAZMNOŽAVANJE           

Reproduktivno ponašanje primarno je proučavano u zatočeništvu. Tijekom kopulacije mužjak stoji nad ženkom koja leži na boku. Gestacija traje od 171-190 dana nakon čega ženka okoti jedno mlado, teško oko 1 kg.  Mladunci nalikuju odraslom mravojedu te se odmah penju na leđa majke. Na leđima majke provode do 9 mjeseci, u kojem periodu mogu narasti do pola njene veličine. Mogu se pariti cijele godine, iako je na nekim područjima zabilježeno sezonsko parenje. Spolnu zrelost dostižu s 2,5 do 4 godine starosti.

 

NAČIN ŽIVOTA

Osim ženki s mladuncima, solitarne su životinje. Areal vrste može biti vrlo velik (do 9000 ha), ali vrsta uvelike luta. Ako u lutanju susretnu druge mravojede, često se ignoriraju, ali je zabilježeno i nekoliko agnostičkih susreta. Iako su dnevne životinje, ukoliko je prisutan veći antropogeni utjecaj ili period lošeg vremena, mogu biti i noćne životinje. Iako su prilike vrlo rijetke, dobri su plivači i penjači. Mogu vrlo dobro kopati što koriste za otvaranje mravinjaka i termitnjaka, ali ne kopaju jazbine. Prilikom sukoba ili obrane od predatora, mogu stajati uspravno pri čemu se brane snažnim prednjim nogama. Usporene su životinje, no ako je potrebno mogu brzo trčati.

 

GRABEŽLJIVCI 

Jaguar, puma

 

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodi: nije poznato

 U zoo vrtu: do 26 godina

 

UGROŽENOST :  

VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI                                                              

Fascinantan je podatak da mravojed može  izvući i uvući jezik do 160 puta u minuti.Najmanje istančano osjetilo vida nadoknađuje izuzetnim osjetilom njuha. Ono je čak 40 puta jače od njuha kod ljudi.

 

LITERATURA   

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2018): Handbook of the Mammals of the World Vol. 8. Insectivores, Sloths and Colugos.  Lynx Edicions, Barcelona

https://animaldiversity.org/accounts/Myrmecophaga_tridactyla/

Jelovnik Zoo vrta