Priuštite si dvadesetak minuta čistog užitka i pogledajte dokumentarac DivljeSrceGrada! Film daje jedinstven uvid u jedan od najljepših i najstarijih zooloških vrtova u ovom dijelu Europe. Sjajan je to uradak redateljice Jasenke Haleuš i njezine ekipe koju čine: Antonija Ranogajec, Zoran Ožetski i Kristina Frljužec.

„U Zoološki smo vrt došli snimati kratak video spot, no njegovo bogatstvo potaknulo nas je na stvaranje i jedne dulje forme. Povezujući činjenice o povijesti i suvremenosti Vrta s kadrovima njegovih stanovnika, htjeli smo ne samo ispričati njegovu priču nego otkriti i emocije koje ga pokreću. Ljubav je ona najjača. Mnoge životinje tamo žive u sretnim zajednicama, a pogledom na njih građani razvijaju ljubav prema životinjskom svijetu“, kazala je Jasenka Haleuš.

„Zoološki vrt grada Zagreba davne je 1925. godine osnovao Mijo pl. Filipović sa samo tri lisice i dvije sove, a danas posjetitelji ovdje mogu upoznati više od 370 životinjskih vrsta. One broje oko osam tisuća jedinki sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralježnjaka s gotovo svih kontinenata. Izvrsna ekipa koja je radila na dokumentarcu, u fokus stavlja najvažnije stanovnike Vrta, a njihov krupni plan građane potiče na ljubav, poštivanje i zaštitu životinjskog svijeta“, rekao je Damir Skok.

Među najzanimljivijim životinjskim obiteljima trenutačno su one afričkih i morskih lavova, zebri, gibona te crvenih pandi. Sa šetnica se većina tih životinja može vidjeti tijekom cijele godine, a zahvaljujući prvoj fazi modernizacije Vrta izgrađene su i „walk-in“ nastambe gdje se posjetiteljima pruža pogled na životinje bez vizualnih barijera. Na taj se poseban način mogu doživjeti lemuri i afričke ptice močvarice.

Hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju dokumentarca – ljudima i životinjama!