DEGU (Octodon degus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: Octodontidae

 

RASPROSTRANJENOST

Čile

 

OPIS

Duljina tijela :  169-212 mm

Duljina repa : 81-138 mm

Težina: 200-300 g

Boja krzna je žuto-smeđa na leđima i glavi, a trbuh i unutarnja strana stopala su krem boje. Imaju blijedu prugu oko očiju,a a pojedine jedinke imaju blijedu prugu i na vratu. Rep je srednje dužine i čupav je. Uši su velike i tamno pigmentirane.

 

STANIŠTE

Polusušna staništa, travnjaci, poljoprivredna područja

 

PREHRANA

U prirodi: lišće, drveće, kora, sjemenke, orašasti plodovi

U zoo vrtu: sjemenje, peleti , povrće, voće 

 

RAZMNOŽAVANJE

Poligamne su životinje i pare se jednom godišnje. Pare se u jesen, a mlade imaju krajem zime ili početkom proljeća. Mužjak zavodi ženku na taj način da ženku prska s mlazom urina. Razdoblje gravidnosti traje 90 dana i na svijet donose 4-6 mladih. Mladi pri okotu imaju krzno i zube i oči su im otvorene. Majčino mlijeko sišu 4 do 5 tjedana, a spolno zreli postaju između 12 i 16 tjedana starosti. Mužjaci troše jako puno energije za obranu teritorija i harema. Ženke troše puno energije u trudnoći, koja u usporedbi s drugim glodavcima traje jako dugo.

 

NAČIN ŽIVOTA

Društvene su životinje i žive u skupinama koje se sastoje od jednog do dva mužjaka i dvije do pet srodnih ženki. Ženke vode brigu o mladima. Kopaju jazbine koje često znaju dijeliti s nekim drugim vrstama. Hrane se isključivo iznad zemlje iako nije primijećeno njihovo penjanje na grane i grmlje u trenutku skupljanja hrane i hranjenja. Uglavnom su dnevne životinje te su najaktivnije tijekom jutra i večeri.

 

GRABEŽLJIVCI

Sova, orao, lisica

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo vrtu: 5-8 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Svoj teritorij obilježavaju mokraćom i sekretom iz analnih žlijezda koje ujedno služe i kao oblik komunikacije.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., Lacher, T.E., Jr & Mittermeier, R. A. eds. (2016): Handbook of the Mammals of the World Vol. 6. Lagomorphs and Rodents I.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/15088/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Octodon_degus/