Ne ljutite risa, dođite na slavlje! Poruka je to koju uoči subotnje proslave građanima upućuje Zoološki vrt grada Zagreba.

U subotu, 8. lipnja slavit će se 94. rođendan Vrta i Međunarodni dan risa.

Edukativno-zabavni program u Zoološkom će vrtu trajati od 11 do 18 sati, a središnje će slavlje biti točno u podne na Zebrinu trgu. Nakon rezanja torte čestitarski će koncert održati zagrebački rock kvartet Gretta. Popularni bend koji slavi 15 godina djelovanja i izlazak kompilacije najvećih hitova, taj će dan u Vrtu snimati spot za singl Superstar.

Zvijezda među stanovnicima Vrta bit će ris. U Maksimiru živi Blu, ženka risa stara čak dvadeset godina koja je u Hrvatsku stigla iz njemačkog grada Bochuma.

Međunarodni dan risa u Zoološkom se vrtu grada Zagreba obilježava prvi put.

Ris je jedna od tri zvijeri koje žive u Hrvatskoj. Ostale su smeđi medvjed i vuk. Ris je ujedno i najugroženiji. Zbog toga Zoološki vrt sudjeluje u projektima koji jačaju njegovu populaciju u divljini. Među ostalim, Vrt je pomogao reintrodukciju risa Martina u prirodu, a podupire i projekt LIFE Lynx u sklopu kojega se u Gorski kotar naseljavaju jedinke iz Slovačke i Rumunjske koje će osnažiti genetsku raznolikost ovdašnje populacije. Prošli se mjesec tako u Risnjak doselio ris Doru.

Posjetitelji će u subotu u nastambi risa moći saznati osnove biologije vrste i razloge njezine ugroženosti. Također će moći proučavati preparate i izraditi otiske šapa u pijesku.

Na Zebrinu trgu posjetitelji će moći vidjeti kakve se tehnike koriste u istraživanju risova na terenu te proučiti potrebnu opremu: odjeću, pomagala, alate i  uređaje.

Za najmlađe posjetitelje bit će pripremljen poligon Brinemo se o prirodi zajedno. Moći će se uključiti i u igru Koji je to ris?

Kako bi posjetitelji bolje upoznali prirodu mačaka, GNK Dinamo za djecu priprema igre nadahnute lavovima. Maskota kluba Plavko mališane će kraj nastambe lavova poticati na uključivanje u lov na blago. Tražeći suvenire Dinama djeca će doznati kako izgleda potraga mačke za plijenom. Koliko su ljudi spretni u odnosu na mačke, otkrit će kroz ispit spretnosti. Najspretnije očekuju nagrade.

“Dirljivu, poučnu i zabavnu predstavu ‘‘Ljepota naše različitosti” Medley Teatra koju izvode Ena-Sanan Hdagha i Marin Bukvić mališani će moći pogledati od 13 sati na Edukacijskom trgu.”

U Edukacijskom centru bit će postavljena izložba fotografija, a prikazivat će se i dokumentarni film o hrvatskim risovima. Posjetitelje će se, među ostalim, pobliže upoznavati s projektom LIFE Lynx. Uz Zoološki vrt organizatori subotnjeg programa su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, udruga Biom i WWF.