Dan planeta Zemlje obilježava se u subotu 22. travnja 2023. godine. Naš će edukativni program trajati od 11 do 17 sati.

Dan planeta Zemlje već drugu godinu zaredom ima istu temu: „Uloži u naš planet“. Tom se porukom pozivaju vlade, institucije, tvrtke i građani da zajedno doprinose očuvanju planeta Zemlje.

Naši će edukatori posjetitelje potaknuti da budu obzirniji prema Zemlji te pozitivno utječu na njezinu budućnost.

Priče timaritelja ovaj će put u fokusu imati životinjske vrste koje su na crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN-a), a čiji pripadnici žive u Vrtu. Među njima su oriks, balijski čvorak i filipinski krokodil.

Slijedi cjelovit raspored priča timaritelja u subotu:

Timaritelji pričaju o CRVENIM PANDAMAKod nastambe u paviljonu Sichuan10:30 h
Timaritelji pričaju o LEMURIMAKod unutarnje nastambe prstenastorepih lemura11:00 h
Timaritelji pričaju o BALIJSKIM ČVORCIMAKod nastambe (u paviljonu Tropska kuća)11:30 h
Timaritelji pričaju o ORIKS ANTILOPAMAKod nastambe13:30 h
Timaritelji pričaju o SMEĐIM MEDVJEDIMAKod nastambe medvjeda (na terasi)14:30 h
Timaritelji pričaju o BJELORUKIM GIBONIMAKod nastambe15:30 h
Timaritelji pričaju o FILIPINSKIM KROKODILIMAKod nastambe (u paviljonu Tropska kuća)16:30 h

Edukativni sadržaj podijeljen je u šest cjelina: energija, voda, ekološki uzgoj hrane, prijevoz, recikliranje i očuvanje divljine. Posjetitelji će tako, među ostalim, moći doznati zašto je važno štedjeti vodu i energiju, zašto prednost treba davati domaćim namirnicama, kako se održivo kretati gradom, što učiniti sa starim stvarima i otpadom te zašto treba izbjegavati životinjske suvenire.

Zahvaljujući posebnom obrascu posjetitelji će moći doznati kakav je njihov ugljični otisak te što mogu učiniti kako bi on bio što manji.

U paviljonu Szechuan bit će izložena skulptura tigra koju su stvorili korisnici centra za rehabilitaciju djece i mladeži s višestrukim teškoćama i oštećenjem vida Mali dom – Zagreb i veterani te članovi njihovih obitelji iz Ustanove za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH u Rakitju.

Građani koji na Dan planeta Zemlje namjeravaju posjetiti Zoološki vrt, sa sobom mogu ponijeti i knjige koje žele darovati. Naime, u blizini skulpture tigra prikupljat će se knjige za knjižnicu Veteranskog centra Šibenik.