Međunarodni dan crvenih pandi u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u nedjelju 7. studenog 2021. godine.

Prigodni program počinje u 10 sati ispred nastambe zagrebačkih crvenih pandi. Djelatnici Vrta crvenim će pandama donijeti kaširanu tortu ukrašenu bambusovim grančicama i drugim namirnicama koje te životinje vole.

Torta je namijenjena rođenom Zagrepčaninu devetogodišnjem Popiju i sedmogodišnjoj Emi koja se u Hrvatsku doselila iz Dortmunda. Njihov je zajednički život od prvog dana ispunjen ljubavlju i privrženošću. Potvrđuje to i njihovo potomstvo. Prvorođenca Grgu dobili su prije tri godine, a blizance Dudeka i Regicu godinu dana kasnije. Mladež se u međuvremenu osamostalila i rasula po svijetu. Grga je u Dublinu, Dudek u Brașovu, a Regica u Pragu.

Više o zagrebačkim crvenim pandama te njihovoj vrsti posjetitelji Vrta moći će doznati u edukativnim kutcima ispred nastambe crvenih pandi te u paviljonu Sichuan. Edukatori će, među ostalim, govoriti o pripremi ženke za okot, njezinoj brizi za mladunce te dnevnim i noćnim aktivnostima crvenih pandi. Iznijet će i neke izuzetno zanimljive činjenice o toj vrsti. Primjerice, crvena panda dnevno može pojesti čak 200.000 listića bambusa, a crvena boja njezina krzna na leđima identična je boji mahovine koja raste na drveću na kojem pande žive u prirodi.

Na Zebrinu trgu bit će organizirana edukacija s nazivom Pandine muke. Tamo će u prvom redu riječi biti o tome što crvene pande ugrožava u prirodi. Edukatori će posjetitelje upoznati i s GSMP-om. Riječ je o programu uzgoja crvenih pandi u zoološkim vrtovima. Time se osigurava „rezervna“ populacija crvenih pandi, dakle ona čije je jedinke, u slučaju potrebe, moguće reintroducirati u prirodu.

Kraj volijere za afričke ptice močvarice djeca će moći sudjelovati u izradi maski lica crvenih pandi.

Nedjeljni program u povodu Dana crvenih pandi u Zoološkom vrtu grada Zagreba završava u 15 sati.