KUDRAVI NESIT (Pelecanus crispus)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves )

Red: VESLONOŠKE (Pelecaniformes)

Porodica: NESITI (Pelecanidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Populacije istočne Europe migrira na Mediteran, a populacije središnje Azije i Rusije migrira u Indiju i Bliski istok.

 

OPIS

Veličina tijela: 160 do 180 cm

Krupne ptice, dugačkog i velikog kljuna kukasta vrha, s velikom kožnom vrećom ispod donje vilice. Tijelo je prekriveno srebrno-bijelim i sivim perjem. Donja strana kljuna, krijesta, je narančasta, a gola koža oko očiju ružičasta. Tijekom godišnjih doba boja perja se mijenja, pa je ljeti najsjajnija, a zimi blijedo siva.

 

STANIŠTE

Delte, obalne lagune, kopnene vode

 

PREHRANA

U prirodi: ribe, vodeni kukci, rakovi

U zoo vrtu: morske i slatkovodne ribe

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona razmnožavanja razlikuje se od globalno, od kolonije do kolonije. Par gradi gnijezdo od mnogih prirodnih materijala koje pričvrste i spajaju izmetom. Na jajima sjedi ženka naizmjence s mužjakom oko 38 dana.

 

NAČIN ŽIVOTA

U lov i hranjenje kreću rano ujutro ili kasno poslijepodne. Love sami ili u flotama, koje su vrlo uspješne. Prije lova zarone glavu kako bi provjerili ima li hrane. Ponekad krijestu kljuna napune hranom koju će tek kasnije pojesti.

 

GRABEŽLJIVCI

Nema dostupnih podataka.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

UGROŽENOST

VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Globalno su osjetljive vrste.  Kudravi nesit gnijezdio je u Hrvatskoj na području ušća Neretve do početka 20. stoljeća. U zadnjih 50-ak godina ima svega nekoliko opažanja ove vrste u Hrvatskoj iako gnijezdi u zemljama u blizini (Crna gora, Albanija, Makedonija).

 

LITERATURA

https://www.iucnredlist.org/species/22697599/122838534

Elliott, A., Christie, D.A., Jutglar, F., Kirwan, G.M. & Sharpe, C.J. (2019). Dalmatian Pelican (Pelecanus crispus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/52613 )

https://animaldiversity.org/accounts/Pelecanus_philippensis/

Jelovnik Zoo vrta