DABAR (Castor fiber)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: DABROVI (Castoridae)

 

RASPROSTRANJENOST

Europa i Azija

 

OPIS   

Dužina tijela: 89-90 cm

Dužina repa: 20-30 cm

Težina: oko 30 kg ( rijetko i do 40kg)

Najveći europski glodavac robusnog, zdepastog tijela. Noge su mu kratke i vrlo snažne te imaju po pet prstiju. Prsti na prednjim nogama imaju velike nokte dok su na stražnjim nogama spojeni plivaćom kožicom. Rep je širok oko 20 cm, u korijenu je okrugao a na kraju je spljošten te je prekriven sitnim ljuskicama. Boja dlake sa gornje strane varira od smeđih do sivosmeđih nijansi dok je s donje strane svjetlija. Zubi i snažne čeljusti omogućuju mu grizenje drva te rušenje stabala,a sjekutići su s prednje strane prekriveni narančastim slojem cakline. Ukupno ima 20 zuba.

STANIŠTE

Vodotoci i vodene površine obrasle močvarnom vegetacijom zeljastih i drvenastih vrsta . Glavni uvijet staništa je stalna i duboka razina vode ( minimalno 30ak cm )

PREHRANA

U prirodi: biljojed –  hrani se raznim sočnim i zeljastim biljem koje nalazi u vodi ili neposredno na obali

U zoo vrtu:  korijenasto povrće ,voće,  sijeno, svježa trava, brst, peleti

 

RAZMNOŽAVANJE

Dabrovi se pare jednom godišnje, a parenje se odvija od siječnja do ožujka u vodi ili jazbini. Gestacija traje 100-110 dana tako da mladunci na svijet dolaze u proljeće ili rano ljeto. Broj mladunaca po okotu je najčešće 2 (može biti do 6) . Spolno zreli i samostalni postaju sa 2-3 godine starosti. Dabrovi su monogamni što znači da imaju samo jednog partnera.

NAČIN ŽIVOTA

Dabrovi žive u skupinama od 6-8 jedinki . Izvrsni su plivači i ronioci upravo zbog njihove građe tijela. Kod euroazijskog je dabra izražena teritorijalnost. Njihov život usko je vezan uz vodu, pa najveći dio dana provodi u vodi, a na kopno izlazi samo radi hranjenja. Ukoliko su vodotoci plići od 30ak cm na tim vodotocima gradi brane da bi povisio razinu vode kako bi pokrio ulaz u nastambu vodom i stvorio povoljne uvjete za obitavanje. Gradnjom brana, humaka, izlaznih jaraka, oblikuje ekosustav na području gdje obitava. Teritorij dabra se prostire cca 1 kilometar uokolo nastambe.

 

GRABEŽLJIVCI

vrlo malo prirodnih neprijatelja (za mladunce lisica ili ptice grabljivice, čovjek)

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 8-15 godina

U zoo vrtu:  do 25 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

 

ZANIMLJIVOSTI

Dabrovo krzno je oduvijek bilo vrlo cijenjeno obzirom na to da ima preko dvadeset tisuća dlačica na samo jednom centimetru kože.

U Hrvatskoj je dabar strogo zaštićen.

Dabar je bio sastavni dio autohtone faune hrvatskih vodotoka i vodenih površina, a do početka 20. stoljeća je potpuno nestao. Projekt povratka dabra u Hrvatsku započeo je 1993. godine, a proveden je u suradnji Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Wildbiologische Gesellschaft Munchen. Svi dabrovi ispušteni u Hrvatskoj potječu iz područja Bavarske.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Castor_fiber/

https://www.iucnredlist.org/species/4007/197499749

Wilson, D. E., Lacher, T.E., Jr & Mittermeier, R. A. eds. (2016): Handbook of the Mammals of the World Vol. 6. Lagomorphs and Rodents I.  Lynx Edicions, Barcelona