ČUPAVOUHI LEMUR (Varecia variegata variegata)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI  (Mammalia)

Red: PRIMATI  (Primates)

Porodica: LEMURI (Lemuridae)

 

RASPROSTRANJENOST

Istočni dio Madagaskara

 

OPIS   

Dužina tijela: oko 45 cm

Dužina repa: 60-61 cm

Težina: mužjaci 3-6 kg, ženke 3-7

Imaju meko, dugo krzno i poznati su po varijacijama obojenja i uzoraka. Kod vrste Varecia variegata poznato je najmanje 5 različitih obojenja krzna, uključujući i obojenje u kojem narančasto-crvena boja zamjenjuje bijelu boju.

 

STANIŠTE           

Kišne šume

 

PREHRANA

U prirodi: voće, lišće, sjemenke, nektar

U zoo vrtu: povrće, brst, peleti za listojedne majmune

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja je od svibnja do srpnja.  Nakon razdoblja gravidinosti koje traje 99 do 106 dana, ženka donosi na svijet 2 do 3 mladunaca (1-6) . Uz grančice i lišće majke koriste svoju vlastitu dlaku za izgradnju gnijezda za novorođenčad koja je teška svega 100g . Za razliku od drugih majka lemura koji za vrijeme hranjenja svoje mlade nose na trbuhu, majke čupavouhih lemura svoje mlade nose u ustima ili ih ostavljaju na sigurnom.Već nakon 5 mjeseci mladunac je sposoban popeti se na vrhove najvišeg drveća. Ženke postaju spolno zrele u dobi od 20 mjeseci, ali prvog potomka dobivaju u starosti od 3 do 4 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA

Aktivni su u sumrak i rano ujutro , a vrijeme provode visoko u krošnjama. Čupavouhi lemuri žive u grupama koje broje 2 do 5 jedinki. Grupa se sastoji od parova i njihovih potomaka. Većinu svog dana provode sakupljajući hranu duž svog teritorija, a ostatak odmarajući se na drveću. U grupi vlada matrijarhat, odnosno u grupi dominira glavna ženka.

 

GRABEŽLJIVCI   Fose , ljudi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 19 godina

U zoo vrtu: do 35 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: CR – kritično ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ugroženi su zbog fragmentacije staništa, gubitka staništa i nezakonitog lova.

 

LITERATURA

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/22918/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Varecia_variegata/