Ovaj vas vikend u sklopu Egzotične zime očekuje edukativni program Svijet ptica. U subotu i nedjelju, 25. i 26. siječnja, od 11 do 15 sati posjetite Tropsku kuću i od naših edukatora doznajte najzanimljivije činjenice o ornitofauni.

Na svijetu je službeno evidentirano 10.000 vrsta ptica, no najnovija istraživanja kažu kako bi ih moglo biti i gotovo dvostruko više.

SIVA ČAPLJA (Ardea cinerea)

Ptice su skupina kralješnjaka koja se razvila od malih mesojednih dinosaura krajem perioda Jure, prije 150 milijuna godina.

Ptice nesu jaja iz kojih se nakon inkubacije izliježu mladunci. Najveće jaje čija zapremina može biti i 1,5 l, je nojevo. Noj je i najveća ptica na svijetu. Nastanjuje ravnice Afrike. Najmanja pak ptica je helenin kolibrić s Kube.

U edukativnom kutku posjetitelji će moći razgledati mnogobrojne preparate. Među njima su jaja, perje, lubanja, gnijezda te model tukanova kljuna.

 CRNOLEĐI TUKAN       (Ramphastos vitellinus)

Edukatori će posjetitelje dodatno upoznati s karakteristikama najzanimljivijih vrsta ptica u Zoološkom vrtu. Tu su madagaskarska pletilja koja plete viseće gnijezdo od trave, bjeloglavi sup koji je jedini strvinar u Hrvatskoj, siva čaplja koja nese jaja svijetlo plave boje, te krunati golub, najveći golub na svijetu.

MADAGASKARSKA PLETILJA    (Foudia madagascariensis)

U Zoološkom vrtu živi i balijski čvorak, ptica koja je pred izumiranjem, pa u Vrtu sudjeluje u uzgojnom programu EEP. Iznimnu vrijednost ima i sokorska gugutka, vrsta koja je izumrla u prirodi. Trenutačno opstaje jedino zahvaljujući skrbi čovjeka, no planira se njezino ponovno naseljavanje u prirodu.   

BALIJSKI ČVORAK          (Leucopsar rothschildi)
SOKORSKA GUGUTKA        (Zenaida graysoni)