CRVENOUHA KORNJAČA (Trachemys scripta elegans)

SISTEMATIKA

Razred: GMAZOVI (Reptilia)

Red:KORNJAČE (Testudines)

Porodica: SLATKOVODNE KORNJAČE  (Emydidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Jugoistočno područje SAD-a

 

OPIS

Dužina tijela: do 28 cm

Ime su dobile po crveno-narančastim oznakama iza svakog oka. Mladi imaju zeleni oklop i udove sa žuto-zelenim do tamnozelenim oznakama i prugicama. U odrasloj dobi im boja prelazi u maslinasto-zelenu.

 

STANIŠTE

Mirne vode s muljevitim dnom, mnoštvom vegetacije i mnogo mjesta za sunčanje.

 

PREHRANA

U prirodi: Kao mladi hrane se puževima, kukcima i njihovim ličinkama, punoglavcima, malim ribama i biljem (70% se hrane životinjama, 30% biljem), a odrasle jedinke se hrane većinom biljnom hranom i nešto malo životinjskom hranom (90% biljna hrana, 10% životinjska hrana).

U zoo vrtu: odgovarajuća dehidrirna hrana za kornjače  , mljeveno pileće ili juneće meso

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaci spolnu zrelost dostižu kada narastu 9 do 12 centimetara, a ženke sa 20 centimetara. Udvaranje se odvija u proljeće i ljeto i to uvijek u vodi. Ukoliko ženka pokaže da je zainteresirana, mužjak se penje na nju i parenje započinje. Polaganje jaja se odvija od travnja do srpnja, a nakupine se sastoje od 2 do 23 jaja, s prosjekom od 10 jaja. U jednoj sezoni jedna ženka može stvoriti čak 5 gnijezda. Inkubacija traje od 60 do 80 dana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Dnevne su kornjače koje spavaju noću, bilo na površini ili na dnu vode. Glavni cilj u životu im je da se sunčaju što dulje mogu i to u što većim skupinama. Mogu ostati aktivne čak i kada temperatura vode padne ispod 10°C, a tijekom najtoplijih i najsuših mjeseci estiviraju.

 

GRABEŽLJIVCI

rakun, lisica..

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: od 30 do 42 godine

U zoo vrtu: nema dostupnih informacija

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Često prelaze velike udaljenosti pa im je sezonska smrtnost uslijed prelaska autocesta velika. Odrasli stari mužjaci se toliko razlikuju od ženki i mladih da se dugo vjerovalo da su druga vrsta. Kako bi imale dobru probavu moraju se nalaziti na temperaturi iznad 18°C.

 

LITERATURA

Bonin, F.; Devaux, B.; Dupre, A. (2006): Turtles of the world (English translation). The Johns Hopkins University Press, London Matoničkin, I. i sur. (2005): Životinje – Velika ilustrirana enciklopedija.Mozaik knjiga, Zagreb

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Trachemys_scripta/

https://www.iucnredlist.org/species/22028/97429935

Jelovnik zoološkog vrta