CRVENORUKI TAMARIN (Sanguinus midas)

 

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRIMATI (Primates)

Porodica: Callitrichidae

 

RASPROSTRANJENOST

SI Južne Amerike

 

OPIS

Veličina tijela: mužjaci 24,6 cm, ženke 25,2 cm

Veličina repa :  mužjaci 38,3 cm , ženke 38,6 cm

Težina tijela: 380-500 g

Mužjake i ženke nije lako razlikovati. Krzno oko glave je crno i dugo. Krzno na udovima je žute ili narančasto-crvene boje. Imaju kandže na svim prstima osim na palcima koji imaju nokat.

 

STANIŠTE

Šume , rubni dijelovi šuma

 

PREHRANA

U prirodi: kukci, zrelo voće, nektar, jaja, mali beskralježnjaci

U zoo vrtu: voće, povrće , beskralješnjaci, guma, nektar 

 

RAZMNOŽAVANJE

U skupini je obično jedna ženka i nekoliko mužjaka koji se razmnožavaju. Sve jedinke u skupini brinu se za mladunčad. Nakon razdoblja gravidnosti od 150 dana obično okoti blizance. Nakon 7 mjeseci mladunče se smatra mladom jedinkom a spolno zrela postaje 14-21 mjeseci

 

NAČIN ŽIVOTA

Žive u skupinama od dvije do šest jedinki, aktivni su danju i imaju teritorij do 10 hektara. U skupini je rijetko rivalstvo i agresija, čak i između odraslih mužjaka.

GRABEŽLJIVCI

Zmije, ptice grabljivice, divlje mačke.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 21 godina

U zoo vrtu: 21 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI

Mogu skočiti sa stabla na tlo s visine od 20 m bez da se ozljede.

 

LITERATURA

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://animaldiversity.org/accounts/Saguinus_midas/

http://www.iucnredlist.org/details/41525/0