CRVENOKLJUNI LABUD (Cygnus olor)

 

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: GUŠČARICE (Anseriformes)
Porodica: GUSKE, PATKE I LABUDOVI (Anatidae)

RASPROSTRANJENOST

Velika Britanija, središnja i istočna Europa, središnja Azija, Indija, Koreja. Crvenokljuni labud u Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina sve je češći za zimovanja, a od početka devedesetih, tu se i gnijezdi. Rasprostranjen je i u Sjevernoj Americi, južnoj Africi, Japanu, Australiji i na Novom Zelandu, gdje je unesen.

 

OPIS
Dužina: 1.4 − 1.6 m.
Težina: 10 – 12 kg mužjak, 9 – 10 kg ženka.
Raspon krila: 208 – 238 cm

Velika, teška ptica bijelog perja, savinutog dugog vrata, s krilima položenim u obliku luka i crnim nogama. Kljun je crveno-narančaste boje s crnom kvrgom koja je veća kod mužjaka. Mužjaci su u prosjeku veći od ženki.

 

STANIŠTE
Nastanjuje područja mirnih i sporotekućih slatkih voda, poput ribnjaka, jezera i močvara. Dolazi i na području kanaliziranih rijeka. Može se naći i u braktičnim lagunama, slanim uvalama i na mirnim obalama, ali se tamo nikada ne gnijezdi. Prilagođen je staništima koja su pod utjecajem čovjeka pa je česta vrsta u gradovima.

 

PREHRANA

U prirodi: vodena vegetacija po koju zaranja do jedan metar dubine. Osim u vodi, hrani se na poplavljenim livadama i suhim poljima gdje jede travu i sjemenke, a povremeno se hrani i malim životinjama kao što su žabe, školjke, kukci i različite ličinke. Odrasli dnevno pojedu do četiri kilograma mokre biljne hrane.

U zoo vrtu: peletirana hrana za patke, plutajuća hrana za patke, povrće.

 

RAZMNOŽAVANJE
Nisu strogo monogamni, mijenjaju partnere tijekom života, ali i dugotrajna monogamija je uobičajena pojava među njima. Mužjak i ženka ostaju u paru i nakon sezone gniježđenja. Gnijezda grade od trske, rogoza i druge vodene vegetacije, u blizini vode, u plitkoj vodi uz rub ili na sredini jezera te ponekad u zaštićenim uvalama. U gnijezdu imaju 5 − 8 jaja koja su blijedo bijedo zelene boje, a potom postupno za vrijeme inkubacije postaju smeđe-žuta. Inkubacija traje 36 dana (35 – 41 dan), a na jajima sjedi ženka, dok mužjak stražari uz nju. Mužjak i ženka zajedno grade i brinu se za gnijezdo te više godina koriste isto gnijezdo, popravljajući ga po potrebi. Ptići su neujednačene sivo-smeđe boje i sivih nogu. Napuštaju gnijezdo ubrzo nakon što se izlegnu. O njima brinu oba roditelja uz koje mladi ostaju dok ne dobiju bijelo perje. Spolno zreli postaju s tri godine.

 

NAČIN ŽIVOTA
Migratorna su vrsta, zimi se okupljaju u velika jata od 100 i više jedinki. Parovi koji se gnijezde su obično izolirani, no u nekim područjima se gnijezde kolonijalno. Prvo gniježđenje obično nastupa u trećoj ili četvrtoj godini života.

 

GRABEŽLJIVCI
Odrasle ptice (osim starih i bolesnih) nemaju predatore zbog svoje veličine. Mladi i jaja stradavaju od rakuna i kuna.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: 15 – 20 godina.
U zoo vrtu: 30 – 40 godina.

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Crvenokljuni labud je u Hrvatskoj zaštićena vrsta i svako namjerno uznemiravanje, oštećivanje gnijezda, uništavanje jaja, ozljeđivanje i slične radnje su novčano kažnjivi.

Na nekim područjima rasprostranjenosti je prava selica, negdje je djelomična selica, a može biti i stanarica.

 

LITERATURA 

Carboneras, C. & Kirwan, G.M. (2019). Mute Swan (Cygnus olor). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52803 on 

https://animaldiversity.org/accounts/Cygnus_olor/

https://www.iucnredlist.org/species/22679839/85946855

Jelovnik Zoo vrta