CRVENI PANDA (Ailurus fulgens)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: ZVIJERI (Carnivora)

Porodica: CRVENE PANDE (Ailuridae)

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA : 

Ema, Popi, Grga 

 

RASPROSTRANJENOST

Nastanjuju područje od Nepala na zapadu do jugozapadne Kine na istoku (Himalaje u Butanu, Indiji, Nepalu te u Kini, SI Indiji i S Mijanmaru), na visinama od 700 do čak 4800 metara nadmorske visine.

 

OPIS

Dužina tijela: 51-73 cm

Dužina repa: 28-49 cm

Težina: 3-6 kg

Krzno je na leđima kestenjaste boje, dok je na trbuhu i nogama crno, a na njušci, obrazima i ušima bijelo. Na repu su istaknuti crveni i nešto svjetliji prstenovi. Stopala su dlakava, a pandže na prstima mogu djelomično uvući.

 

STANIŠTE     

Planinske listopadne šume na visinama od 1500 do 4800 metara, te tropske vazdazelene šume na nižim visinama, od 700 do 1400 metara.

Šume koje nastanjuju obiluju bambusom, grmljem i srušenim stablima po kojima se crvene pande lako penju do bambusovog lišća.

PREHRANA

U prirodi: 80–90 % prehrane se sastoji od bambusovog lišća.

Osim bambusa jedu i korijenje, lišajeve, male kralješnjake, ptičja jaja, kukce i ličinke.

U zoo vrtu: bambus , voće (grožđe, jabuke, kruške , sezonsko bobičasto),  povrće( batat)  , peletirana hrana za pande

 

RAZMNOŽAVANJE        

Rijetki su kontakti među jedinkama izvan sezone parenja koja se odvija od ranog siječnja do sredine ožujka. Tijekom same sezone poveća se učestalost označavanja teritorija, a ženka poziva mužjaka na tlo gdje se odvija kopulacija. I mužjaci i ženke imaju više od jednog partnera. Mladi se rađaju ljeti (između lipnja i srpnja), nakon graviditeta od 135 dana u prosjeku (od 114 do 145 dana je zabilježeno). Ženka najčešće koti dva mladunca (ponekad 1, 3 ili 4) u prethodno napravljeno gnijezdo u dupljama drveća ili pukotinama u kamenju. Pri okotu mladi teže od 110 do 130 grama. Prvih nekoliko dana uz njih provede do 90% vremena, a mladi po prvi put izlaze iz gnijezda nakon 90 dana. Prepoznavanje mladog i majke omogućeno je mirisnim tragovima koji se uspostave u kratkom roku nakon rođenja. Mladi su spolno zreli nakon 18 – 20 mjeseci.

 

NAČIN ŽIVOTA      

Aktivni su noću i u sumrak no prema novim studijama utvrđeno je da je crvena panda najaktivnija tijekom dana, a ne tijekom noći kako se do sada mislilo. Ponašanje se mijenja tijekom godine ovisno o temperaturi, načinu hranjenja i prisutnosti mladih. Svaka jedinka živi na teritoriju veličine oko jednog kilometra kvadratnog. Teritoriji nekoliko panda se međusobno preklapaju, neovisno o spolu, a obilježavaju ih izlučevinama iz različitih žlijezda (na tabanima, anogenitalne žlijezde i dr.). Iako većim dijelom godine žive samostalno, postoji komunikacija između jedinki putem mirisa, zvukova i vizualnih signala.

 

GRABEŽLJIVCI  

Snježni leopard

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: od 8 do 10 godina

U zoo vrtu: do 14 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI         

Globalna populacija procijenjena je na 16 000 do 20 000 jedinki, no broj je vjerojatno niži zbog nedavnog gubitka staništa, krivolova, fragmentacije staništa, požara, izgradnje cesta i dr.

Zaštićene su u svim zemljama koje nastanjuju.

Komunikacija među susjedima se odvija i pomoću defekacije, izmet često ostavljaju na već prethodno određenim mjestima.

 

LITERATURA     

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2009): Handbook of the Mammals of the World Vol. 1. Carnivores.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/714/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Ailurus_fulgens/